Coverontwerp boek Heerlijk schrijven

  Auteur Hanny Kuijer bracht onlangs haar eerste boek uit: Heerlijk schrijven.
  Ik maakte de illustraties en het ontwerp van de cover.
  Toen ik Hanny vroeg waar ze tegenaan liep in het ontwerpproces van haar boek, antwoordde ze:

  Het lastigste vond ik de boekomslag, om te kiezen wat daar op moet staan.

  En daar heeft ze natuurlijk een punt, want de cover is het visitekaartje van je boek. De omslag bepaalt zelfs grotendeels of een potentiële klant het boek koopt.
  In dit artikel lees je het verhaal achter de boekomslag van het boek Heerlijk schrijven.

  staand boek met op de voorkant de vraag: wat zet je op de cover van je boek?

  Waar vind je afbeeldingen voor je boek?

  Hanny, oprichter van EnerVie Schrijfatelier, schreef haar eerste boek: een laagdrempelig werkboek over creatief dagboekschrijven. Ze wilde heel graag tekeningen bij de tekst hebben. Via Google Afbeeldingen zocht ze naar illustraties die bij de sfeer van haar boek pasten. En zo vond Hanny deze pentekening van mij:

  illustratie handlettering Zwolle

  Samenwerken met een illustrator

  Dát was de stijl die ze zocht. Ze klikte door op het plaatje en kwam op mijn weblog terecht. Hanny mailde me met de vraag of ik de illustraties voor haar boek wilde maken én het ontwerp van de cover. Een boek illustreren stond bovenaan mijn droom-opdrachten-lijstje;) …dus je snapt wat mijn antwoord was.

  Tijdens een leuk en informeel kennismakingsgesprek, vertelde ze me over haar boek. We praatten ook over de illustraties die ze wilde. Een week later stuurde ik haar mijn offerte voor de opdracht. Ze ging akkoord en ik kon aan de slag.

  De samenwerking verliep soepel, we zaten vaak op één lijn en we vulden elkaar aan. Auteur Hanny dacht actief mee over de illustraties, haar ideeën vormden de basis voor mijn tekenwerk. Gelukkig was er ook genoeg ruimte voor mijn eigen creativiteit. Samen bedachten we zes mooie afbeeldingen, voor elk hoofdstuk één. Het ontwerpproces ging vlot…tot de zomervakantie aanbrak.

  Inspiratie voor het coverontwerp

  Na de zomer hoorde ik een tijdje niets van Hanny, dus vroeg ik haar of ze al had nagedacht over de omslag. Ze voelde de urgentie van een goede cover, maar durfde geen knoop door te hakken. Tijdens haar vakantie had ze ter inspiratie andere boekcovers bekeken. Ze mailde me vervolgens afbeeldingen van boekomslagen die haar aanspraken. Door die voorbeelden had ik een duidelijke richting voor het ontwerp.

  Toen mijn illustratie voor het vijfde hoofdstuk klaar was, wist Hanny zeker dat ze díe graag op de voorkant wilde hebben. Deze dame zou de cover gaan sieren. Ter decoratie nog wat schrijfgerei om haar heen, een kop koffie erbij. Haar gespreide armen wijzend naar de titel van het boek. Zie je het plaatje al voor je?
  Het basisidee was er, nu kon ik Hanny’s ideeën vorm gaan geven.

  illustratie van vrouw in kleermakerszit

  Handlettering titel voor het boek

  Bij een boek over dagboekschrijven dacht ik meteen aan blauwe schrijflijntjes. De lijnen lopen door van de voorkant tot aan de achterflap, zodat het één geheel is. Ik scande gerecycled papier in als achtergrond. Eromheen maakte ik een witte rand, die doorloopt over de rug. De tekst op de rug valt goed op als het boek in de kast staat. Ook op de achterflap zie je die witte rand weer terug. Het wit geeft lucht aan het ontwerp, een fris contrast met de donkerder tint van het ingescande papier.

  Voor de titel probeerde ik allerlei bestaande lettertypes uit, maar uiteindelijk paste een handgeschreven titel het allerbeste bij het boek. De letters van de titel schreef ik iets buiten de lijntjes, als symbool voor de vrijheid van het creatief dagboekschrijven.

  En dit is hem dan, de voorkant van het boek:

  ontwerp cover boek Heerlijk schrijven

  Natuurlijk ontwierp ik ook de achterflap van het boek:

  ontwerp achterflap boek Heerlijk schrijven

  Boekpresentatie Heerlijk schrijven

  Hanny is ontzettend blij met de boekomslag (en ik ook), het past precies bij haar eerste uitgave. Ter afsluiting van de opdracht nodigde ze me uit voor haar boekpresentatie. Ik mocht vertellen over onze samenwerking, over mijn werkproces, de illustraties en het coverontwerp. Spreken in het openbaar is niet mijn grootste hobby, ik was dan ook behoorlijk zenuwachtig voor dit ‘optreden’😟. Gelukkig was de presentatie een succes en ik vond het heel bijzonder om erbij te mogen zijn.

  Ik heb deze opdracht met ontzettend veel plezier gedaan, het smaakt absoluut naar meer! Ben jij zelf auteur en zoek je nog een illustrator voor je boek? Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden.

  Benieuwd geworden naar het boek van Hanny? Je kunt het bestellen via bol.com.

  Lees ook:


  foto illustrator Hilde Reurink Hilde Reurink is freelance illustrator/grafisch ontwerper.
  Ze ontwerpt en illustreert o.a. boeken, tijdschriften, flyers, posters, websites en wenskaarten.

  Bekijk meer werk van Hilde op:
  portfolio Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje LinkedIn icoontje

   

  Verjaardagskaart voor de man die alles al heeft

  Verzin een verjaardagscadeau voor een MAN.
  Ai…het lijkt zo simpel, maar ik vind het nogal een probleem. De meeste mannen kopen de dingen die ze écht nodig hebben namelijk zelf al. Of anders doet hun partner/vriendin/vrouw/moeder het wel. Maar wat geef je zo’n man dan nog voor z’n verjaardag? Dit regelmatig terugkerende probleem vraagt om een oplossing!

  Verjaardagskaart voor mannen

  Als een man niets weet te verzinnen, dan geef je hem toch gewoon geld of een cadeaubon? De jarige blij, jij blij!
  Maar…alleen geld of een bon vind ik persoonlijk wel erg kaal. Als ik nou eens een verjaardagskaart ontwerp die ik bij een cadeaubon kan geven?

  Feestelijk ontwerp met handgeschreven quote

  Als ontwerper van wenskaarten wilde ik dus een verjaardagskaart ontwerpen die mannen aanspreekt. Geen clichématig kaartje met de standaard mannen-onderwerpen zoals: drank, voetbal, auto’s of vrouwen. Wél iets met een grappige tekst en kleine illustraties erbij.
  Resultaat na een paar uur schetsen/schilderen/Photoshoppen:

  Verjaardagskaart man handlettering voorkant

  bestelknop verjaardagskaart man

  Zoek jij een originele kaart voor een man die alles al heeft?
  Je kunt deze verjaardagskaart bestellen via Kaartje2go.
  Leuk om te geven bij een cadeaubon of om te versturen voor z’n verjaardag!

  Werkwijze ontwerpen wenskaart

  Benieuwd hoe ik nou zo’n wenskaart ontwerp?
  Dit is mijn werkwijze:
  1. schetsen maken
  2. uitwerken van de beste schets met acrylverf op aquarelpapier
  3. schilderen van de illustraties rond de tekst
  4. tekening inscannen
  5. scan bewerken in Photoshop
  6. te koop aanbieden, bijv. via Kaartje2go

  En voor de nieuwsgierigen: dit is de binnenkant van de verjaardagskaart.
  De tekst kun je zelf aanpassen.

  Verjaardagskaart man handlettering binnenkant

  bestelknop verjaardagskaart man

  Lees ook:


  foto illustrator Hilde Reurink Hilde Reurink is freelance illustrator/grafisch ontwerper.
  Ze ontwerpt en illustreert o.a. boeken, tijdschriften, flyers, posters, websites en wenskaarten.

  Bekijk meer werk van Hilde op:
  portfolio Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje LinkedIn icoontje

   

  Illustratie met bomen en huizen

  Het gevoel dat een tekening écht goed gaat worden, dat alles klopt. Ken je dat? Dát gevoel overspoelde me tijdens het maken van deze illustratie:

  gekleurde lijntekening van dorpje met huizen tussen de bomen

  Verfvlek als inspiratie

  Het begon allemaal heel gewoontjes, met een acrylverf-experimentje. Ik had nog wat restjes roze en blauwe acrylverf. Die mengde ik met veel water en met een grote kwast bracht ik ze aan op een vel aquarelpapier. Een tijd laten drogen en vervolgens niets meer mee gedaan…tot ik op een dag inspiratie zocht voor een nieuwe illustratie. Hee, die grote verfvlek is best een leuke achtergrond voor een tekening! Ja, zo simpel begint een idee soms.

  call-to-action button

  Kinderpraat

  Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek. Ik wilde huizen gaan tekenen. Mijn dochter van vijf dacht heel behulpzaam mee en kwam met één van haar boeken aanzetten. ‘Deze huizen kun je wel natekenen, mama’ zei ze, terwijl ze me een felgekleurd plaatje liet zien. Ik was eerst wat sceptisch, maar verrek, ze had gelijk! Het waren inderdaad leuke voorbeeldhuisjes. Ik gebruikte de vormen van de huisjes ter inspiratie om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven.

  Lijntekening huizen

  De omtrekvormen van de huizen, bomen en struiken tekende ik met een Pentel-pen, een soort hervulbaar penseel met inktpatroon, waarmee je zowel dikke- als hele dunne lijnen kunt tekenen. Voordeel van de Pentel-pen is dat je geen geknoei hebt met een penseel/kroontjespen en inktpot. Ik heb de pen pas sinds kort ontdekt en ben er heel enthousiast over, een echte creatieve aanwinst!

  De details van de huizen (dakpannen, ramen, muren, enz.) tekende ik met een dunnere pen: de Copic Multiliner SP Zwart 0.2.

  foto van tekenende hand

  call-to-action button

  Kleur, schaduw en structuur

  De bomen en struiken kleurde ik in met aquamarkers (soort dikke stiften op waterbasis). Bij de twee bomen rechts schijnen de achtergrondkleuren nog door het blauw, dat geeft de tekening een interessante gelaagdheid.

  Ik creëerde schaduw door licht- en donkerblauw te gebruiken. Met een dunnere viltstift tekende ik kleine streepjes en stippen om de bomen structuur te geven.

  detail van illustratie met huizen en bomen

  call-to-action button

  Warm en koud

  De struiken kleurde ik in met rode- en roze tinten, een mooi contrast met het blauw van de bomen. De warme roodtinten en de koelere blauwscharkeringen geven samen evenwicht/harmonie aan de illustratie.

  detail van tekening met huizen en bomen

  Ten slotte tekende ik takken, boomstam en bladeren met witte inkt: Liquitex ink! Titanium White. Het contrast van die lichte details op de donkerder ondergrond maakt de illustratie interessant om naar te kijken.

  Wel of geen kleur?

  Is-ie af of niet? Ho, stop! Dit is een belangrijk -en daardoor erg lastig- moment in het tekenproces. Waarom? Het komt allemaal nogal nauw. Ga je te lang door, dan loop je het risico je tekening te ‘verprutsen’. Stop je te snel, dan lijkt het alsof er nog iets mist.

  call-to-action button

  Kritische blik

  Ik twijfelde of ik de huizen moest inkleuren. Op advies van een kritisch persoon in huis besloot ik het niet te doen. De raadgever heeft er kijk op, want hij zei: ‘wat grappig, de natuurlijke elementen hebben veel kleur en de door mensen gemaakte bouwwerken juist niet’. Ja, toen wist ik zeker dat ik de huizen geen kleurtje ging geven.

  Zie hier de uiteindelijke illustratie:

  foto van ingekleurde lijntekening met huizen en bomen

  call-to-action button

  Illustratie op Instagram

  Ik plaatste de tekening op Instagram. Altijd leuk om te zien hoeveel hartjes❤️❤️❤️ en reacties💬💬💬 dat oplevert.

  Lees ook:


  foto illustrator Hilde Reurink Hilde Reurink is freelance illustrator/grafisch ontwerper.
  Ze maakt: illustraties van mens, dier, natuur, architectuur en interieur | dessinontwerpen | grafisch ontwerp.

  Bekijk meer werk van Hilde op:
  portfolio Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje LinkedIn icoontje

   

  Illustraties voor kleurplaten

  De eenvoud en kracht van zwarte lijnen op wit papier. Misschien zijn kleurplaten dáárom wel zo populair. Of omdat alles nog mogelijk is. Jíj bepaalt welke kleuren je de tekening geeft. Ik teken de laatste tijd veel illustraties in zwart-wit, waarvan sommigen heel geschikt zijn als kleurplaat. Krijg je al zin om te gaan kleuren? Kijk mee in m’n kleurboek.

  Kleurplaat schildpad

  Voor deze illustratie werd ik geïnspireerd door een plastic speelgoedje van m’n dochter. Eerst tekende ik de vorm van de schildpad na, vervolgens voegde ik decoratieve lijnen toe. Maar ja, een schildpad eenzaam op een vel papier, da’s niet wat. Dus tekende ik er een passende leefomgeving bij: vetplanten, cactussen en stenen. En zie hem eens in z’n element rondscharrelen. Op Instagram vind je een ‘making-of’ van deze kleurplaat.

  kleurplaat met schildpad en cactussen

  Kleurplaat voor speel-o-theek

  Voor speel-o-theek Leentje Buur in Zwolle doe ik af en toe vrijwilligerswerk. Ik houd de website bij, de Facebook pagina en ik maak illustraties. Laatst hield de speel-o-theek een open middag en ze wilden graag een kleurplaat die de kinderen dan konden inleveren voor een prijsje. Ik tekende een speeltuin met kinderen en dieren, omdat de open dag in speeltuin Assendorp Zwolle werd gehouden.

  kleurplaat met spelende kinderen en dieren in speeltuin

  Kleurplaat met houten poppetjes

  Ze lijken wel wat op matroesjka’s (in elkaar passende Russische houten poppen), deze decoratieve poppetjes. Het verschillende formaat en uiterlijk van de poppen staat symbool voor de verschillen tussen mensen. ‘Just be you’, wees gewoon jezelf. Iedereen is anders en dat mag je laten zien. Deze kleurplaat tekende ik met zwarte fineliner op papier.

  kleurplaat met decoratieve poppen

  Kleurplaat met verzameling dingen

  Deze tekening maakte ik vorig jaar terwijl we op vakantie waren. Een verzameling willekeurige ‘dingen’ waaronder heerlijke ijsjes en decoratieve bloemen. de stipjes her en der maken een geheel van de losse tekeningen. De illustratie kan ook als dessin op bijv. stof gebruikt worden.

  kleurplaat met verzameling getekende dingen

  Kleurplaat espressomachine

  Onderstaande tekening maakte ik n.a.v. een foto in een tijdschrift. Als kleurplaat is-ie ook heel geschikt. Welke kleur zou jij dit espresso-apparaat geven?

  kleurplaat met espressomachine

  Lees ook:


  foto illustrator Hilde Reurink Hilde Reurink is freelance illustrator/grafisch ontwerper.
  Ze maakt: illustraties van mens, dier, natuur, architectuur en interieur | dessinontwerpen | grafisch ontwerp.

  Bekijk meer werk van Hilde op:
  portfolio Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje LinkedIn icoontje

   

  Geen inspiratie om te tekenen? Hier vind je de oplossing!

  Wat doe je als je zin hebt om te tekenen, maar totaal geen inspiratie hebt? Je hoofd is als een blanco vel papier: leeg. Je weet niets te verzinnen. HELP!!!
  Je bent niet de enige, zelfs illustratoren (zoals ik) overkomt dit regelmatig. Maar…ik heb de oplossing voor je probleem!

  Lees hier hoe je je tekenaars-block kwijtraakt + download gratis een poster met inspiratie om te tekenen.

  boekenplank

  Boeken als inspiratie om te tekenen

  Als ik zo’n geen-inspiratie-maar-wel-willen-tekenen-bui heb, duik ik mijn boekenkast in. Ik ben gék op boeken en heb er veel te veel (met dank aan de kringloopwinkels in Zwolle, haha)! Tekeninspiratie haal ik vooral uit boeken met héél véél plaatjes. Favoriete onderwerpen: natuur, mensen, tuinen, architectuur, dieren, kunst en geschiedenis.

  Ik scan de boekenruggen en pak een boek dat me op dat moment het meest aanspreekt. Ik kies voor het boek ‘Met mijn tuin in de wolken’ en begin erin te bladeren. Op dat moment gaan m’n ‘inspiratie-voelsprieten’ aan.

  Tekening van straatfeestje

  Hé, da’s een leuke foto: een straatje met etende mensen aan een grote tafel. Waardoor trekt nou juist déze foto m’n aandacht? Het is de combinatie van de gezellige sfeer, blije mensen, de locatie en het omlijstende groen. Oef…het zijn best veel mensen om te tekenen, dat zie ik maar als een uitdaging. Na een uurtje werken met potlood, zwarte fineliner, aquarelpotloden en aquamarkers is de tekening af:

  tekening van straatfeestje


  DIY: gratis printable poster met inspiratie om te tekenen

  Kun jij zelf ook wel wat creatieve inspiratie gebruiken?
  Speciaal voor jou illustreerde ik een mini poster met tekentips.

  Klik op onderstaande tekening en download de mini poster.
  Print de inspiratieposter uit op A4 papier, hang ‘m op en laat je inspireren.
  En pssst…inspireer ook anderen: deel deze post op social media, vind ik leuk!

  geillustreerde mini poster met inspiratie om te tekenen

  Lees ook:


  foto illustrator Hilde Reurink Hilde Reurink is freelance illustrator/grafisch ontwerper.
  Ze maakt: illustraties van mens, dier, natuur, architectuur en interieur | dessinontwerpen | grafisch ontwerp.

  Bekijk meer werk van Hilde op:
  portfolio Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje LinkedIn icoontje

   

abonneren via RSS