Veerle Colle plaatst onder de naam nDurlie wekelijks waargebeurde stripjes op haar Facebookpagina. Het bijzondere is dat Veerle en haar vrienden de hoofdrol spelen in deze comics.
De Schildertuin interviewde de Vlaamse Veerle over haar werk als illustrator, lees mee!

tekst: Hilde Reurink
illustraties: Veerle Colle

Getekend zelfportret door nDurlie

Getekend zelfportret door nDurlie

Wie is Veerle Colle?
Ik ben 25 jaar en een jaar afgestudeerd als filmstudent aan het RITS in Brussel. Al van toen ik klein was ben ik echter ook bezig als illustrator en op dit moment wil ik deze passie opnieuw op nummer 1 plaatsen in mijn leven. Je kunt me tussendoor af en toe eens vinden op een filmset of in de LUSH (mag dat? dat is een winkelbedrijf…).

Wanneer besloot je illustrator te worden?
Ik denk van zodra ik kon tekenen en dat is erg lang geleden…  ik kon nog niet schrijven toen.

Volgde je een opleiding of cursus tot illustrator?
Ik heb nooit écht een ‘opleiding’ tot illustrator gevolgd, wel gerelateerde activiteiten. Ik heb deeltijds kunstonderwijs gedaan en een 7de jaar beeldende kunsten (toen ik na mijn middelbaar geen idee had naar welke Hoge School ik wou). Toch denk ik dat het meeste gewoon voortgebloeid is uit mijn jeugdjaren waar ik echt dagenlang zat te tekenen. Het waren kleine stripjes, zonder tekstballonnetjes.

Welk materiaal gebruik je om je illustraties te maken?
Op dit moment ben ik het meeste fan van mijn Intuos 4 tekentablet en Photoshop. Die twee samen vormen zo goed als 90% van mijn atelier. Ik kan me ook terugtrekken met Oost-Indische inkt en Aquarel.

Hoe zou je jouw stijl van illustreren omschrijven?
Strips over mijn leven zijn vrij cartoon-gewijs, maar vaak teken ik ook juist heel donkere of lugubere dingen die eerder Fantasy Art zijn. Al bij al is het meestal redelijk abstract ingekleurd. Ik gebruik niet zo graag veel kleuren omdat je dan de essentie van een tekening mist. Vaak dus zwart/wit met enkele accenten, meestal rood.

Je hoort vaak dat een illustrator een eigen handschrift moet hebben, heb jij die?
Ik weet dat je een soort herkenbaarheid moet hebben en deze heb ik erg lang gezocht. Het was voor mij moeilijk om een personage 2x te tekenen…tot ik begon met strips over mijn eigen leven te tekenen. Mijn stijl was gezet en ik kon eindelijk mijn personages blijven herkennen. Die stijl die het meeste herkenbaar is, is duidelijk ook het populairste bij het publiek. Mijn Fantasy Art moet nog vele stadia’s doorlopen, denk ik.

stripverhaal van nDurlie

stripverhaal van nDurlie

Wat is volgens jou de functie van een illustratie?
Ik gebruik een illustratie om iets te vertellen, voor mij is dat het belangrijkste. Het moet een verhaal en een gevoel doorgeven.

Werk je in opdracht? Zo ja: voor welke opdrachtgevers werk je zoal?
Ik werk altijd in losse opdrachtjes. Omdat ik ook voor film werk, zijn sommige van mijn tekeningen te vinden in films of series. (bv. voor Code 37, CLAN,…)
Vaak word ik ook gevraagd om een portret te tekenen ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag of gewoon als origineel cadeau of om storyboards te maken.

Heb je zelf een voorkeur voor bepaalde opdrachtgevers of opdrachten?
Ik doe graag storyboards omdat het me een visie geeft op hoe de film er gaat uit zien. Het samen zitten met de regisseur is ook interessant. We bespreken dan samen de shots en je maakt als het ware een beetje een film voor hij weldegelijk gemaakt wordt. Helaas worden storyboards niet zo vaak meer gemaakt.
Verder teken ik natuurlijk ook graag strips…

Hoe kom je aan nieuwe opdrachten?
Momenteel door mond-tot-mond reclame en via mijn Facebook page.  Ik probeer ook overal waar ik kom even te laten vallen dat ik illustrator ben, maar mensen moeten iets gezien hebben voor ze natuurlijk op je afstappen en dat zien ze momenteel vooral online.

Je maakt dus intensief gebruik van social media om je eigen werk te promoten, waar kunnen we je vinden?
Op Facebook en op Twitter .
Op mijn FB pagina post ik elke week enkele stripjes over mezelf die echt gebeuren, het is een soort blog die heel wat mensen volgen. Soms word ik op feestjes herkent als ‘die van de stripjes’, wat ik erg leuk vind. Naast de stripjes ben ik elke maand iemand van de ‘fans’ (personen die de page liken/leuk vinden) gaan tekenen. Als een soort bedanking voor al hun steun.

Vriendengroep, illustratie van nDurlie

Vriendengroep, illustratie van nDurlie

Kun je leven van je illustraties of heb je ook nog een andere baan ernaast?
Ik combineer het met mijn werk in de LUSH. Die winkel staat dicht bij mijn levensvisie omdat de producten daar allemaal vegetarisch zijn. Af en toe heb ik een baantje op een filmset. Ik ben dan productie-assistent script supervisor, dat is degene die naast de regisseur alles netjes bijhoudt wat betreft continuïteit in de film. Ik zit dan bij de monitor als een soort ‘secretaresse’ van de set.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou eruit?
Als ik een set doe, kan ik die dag niet meer tekenen. Setdagen zijn erg lang en meestal heb ik nog wat voorbereidingswerk thuis voor de volgende dag. Als ik werk in de Lush is dat meestal ‘s middags en sta ik vroeg op zodat ik ‘s ochtends kan tekenen.

Wat zijn volgens jou belangrijke eigenschappen voor een illustrator?
Je moet je eigen stijl kunnen verwerken in de ideeën van een ander. Je moet je ook aan je deadlines kunnen houden. Je moet een opdracht afwerken en zelf tevreden zijn.

Op welke illustratie ben je zelf het meest trots en waarom?

'The shadow of evil', illustratie van nDurlie

‘The shadow of evil’, illustratie van nDurlie

Op ‘The shadow of evil’. Deze tekening is ontstaan uit een situatie die ik wilde verwerken. In tegenstelling tot al mijn grappige en leuke tekeningen, wordt deze niet zo geadoreerd door de mensen, maar ik heb hem dan ook voor mezelf getekend. In de schaduw zie je wie er werkelijk in het licht staat. Het laat me beseffen dat niet iedereen altijd zo mooi is als op het eerste zicht lijkt. Het personage dat ik tekende heb ik verzonnen toen ik 16 was en teken ik nog regelmatig. Het is eigenlijk een slecht personage, maar zoals je kan zien in de tekening, wil hij daar liever van af.

Welke andere illustratoren bewonder je?
Toen ik jonger was; Grzegorz Rosiński (Thorgal), Wendy Pini (Elfquest)
Op dit moment: Julie Maroh (Blauw is een warme kleur), Ross Campell (Natte Maan)
Maar ik probeer niet echt te gaan bewonderen. Ik wil geen stijlen nadoen, ik kan dat eigenlijk ook gewoon niet. Je ziet wel een béétje dat ik mijn invloeden haal uit bepaalde werken van artiesten, maar het blijft een grote soep en het is beter zo.

Waarin vind jij inspiratie?
Heel simpel: Mijn eigen leven. Zelfs mijn fantasy art is bepaald door wat ik meemaak. Ik gebruik ook letterlijk Alter Ego’s.

Las je als kind graag boeken? Zo ja, wat waren jouw favoriete (prenten)boeken?
Als kind las ik graag JoJo, Elfquest, Thorgal, XIII (daar begreep ik alleen niets van)…en Amerikaanse comics die mijn broer meebracht uit een klein stripwinkeltje.
Eigenlijk mocht ik daar niet in lezen…maar Batman en Spawn kon ik toch niet laten liggen?
Ik las ook gewone leesboeken, maar minder. Mijn favoriete schrijvers waren Roald Dahl en Anthony Horowitz.

Waar ben je op dit moment mee bezig (op illustratie-gebied)?
Ik heb net een langspeler meegedraaid deze zomer en ben net terug aan het werk als illustrator. Ik heb enkele kleine opdrachten op dit moment: kaartjes maken, een portret, een ander filmproject waarvoor ik binnenkort iets mag tekenen…

Heb je een tip voor mensen die ook graag illustrator willen worden?
Je moet je tekeningen vooral tonen. Ik heb al veel gehoord van mensen ‘jij zet alles op facebook?’ , ik heb daar geen probleem mee, omdat ik het belangrijker vind dat mensen mijn tekeningen zien dan dat ik in een hoekje blijf zitten en alles verberg. Mijn tekeningen gaan ook over mezelf en via sociale netwerken wordt dat overal gedeeld. Ik durf veel te tonen, ik ben erg open en als je in het echte leven wat verlegen bent is dat ideaal.Tekeningen zijn altijd wel een uitweg, of net een ingang…
Daarom laat ik denk ik overal waar ik kom ook een tekening achter. Zo weten ze: dat was het meisje dat kan tekenen. Als ik ergens was waar ik helemaal niet zo’n goede indruk heb gemaakt…dan weten ze toch op zijn minst nog dat ik goed kan tekenen!

Wat wil je als illustrator nog bereiken?
Ik wil een fantasy stripreeks maken die dan verfilmd wordt. Dat is nu eens écht mijn droom. Al ga ik al blij zijn als ik mijn stripje in de FNAC zie liggen.

'Superheroes', illustraties van nDurlie

‘Superheroes’, illustraties van nDurlie

Het werk van Veerle colle vind je op:
nDurlie’s Facebook page
Deviant ART voor de meer volwassen art.

Hurt, illustratie van nDurlie

Hurt, illustratie van nDurlie

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

GRATIS proefles online tekencursus

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen?
Doe dan de online cursus 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' via Soofos.
Soofos is een platform voor Nederlandstalige online cursussen.

Ik snap dat je vooraf wilt weten wat je koopt.
Doe daarom eerst de gratis proefles en ervaar het zelf.
De les is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Klik op onderstaande button en volg GRATIS les 4 (silhouetten versieren).
banner gratis proefles online tekencursus

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leren tekenen doe je met met de online tekencursus van de Schildertuin.
Hilde Reurink (eigenaar van de Schildertuin) is freelance blogger en illustrator/ontwerper.
Volg de Schildertuin ook op social media:
Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje