Deze blogpost is bijgewerkt op 28 okt 2021

huis tekenen in stappen, foto tekenende hand, huisje en fineliner

Huizen tekenen moeilijk? Dat valt reuze mee. In vijf stappen leer ik het je. Van inspiratie tot getekend huis met een duidelijk stappenplan. Haal je tekenspullen maar vast uit de kast.

Ik teken zelf graag huizen, want ieder huis vertelt een uniek verhaal. Soms fantaseer ik bij (foto’s van) huizen wat voor soort mensen er wonen, welk leven ze leiden en hoe het huis er van binnen uitziet. Hoe ouder een huis, hoe interessanter de geschiedenis.


Krijg je al zin om te gaan tekenen, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Lees dan snel verder.

Huisje tekenen? Hier vind je inspiratie

Op de foto’s hieronder zie je verschillende huizen die ik zelf tekende. Van kleurig fantasiehuisje tot statig herenhuis. En van paddestoelhuisje tot appartementen in een grote stad.

handgeschreven gedichtje met illustratie van huisje

potloodschets fantasiehuisje

tekening van kleurig fantasiehuisje

inspiratie huis in stappen tekenen: ingekleurde tekening van herenhuis

tekening van paddenstoelhuisje

tekening van geel Zweeds huis

inspiratie huis in stappen tekenen: pentekening woonhuis

inspiratie huis in stappen tekenen: ingekleurde tekening van boshuisje

tekening van Efteling huis Hans en Grietje

pentekening van gebouwen en straat in grote stad

Zelf huizen leren tekenen in 5 stappen

Wil jij zelf huizen tekenen, maar weet je niet hoe te beginnen?
Volg mijn eenvoudige 5-stappenplan en teken zelf de mooiste huizen.

Stap 1: Kijken, kijken en nog eens kijken

Bestudeer vóór je gaat tekenen verschillende soorten huizen. Begin met je eigen huis. En daarna andere woningen in je straat/buurt. Bekijk ook foto’s van huizen in boeken, tijdschriften of op internet. Let op huizen wanneer je op vakantie bent. Fotografeer elk huis dat je aandacht trekt. Kijk als een wetenschapper: van welk materiaal is het huis gemaakt? In welke periode is de woning gebouwd? Welke bouwstijl is het? Maak notities van je bevindingen.

Stap 2: Verzamel referentiemateriaal

Knip foto’s van huizen uit tijdschriften. Of gebruik de foto’s die je maakte bij stap 1. Ook op internet vindt je veel inspiratie: kijk op Funda, Pinterest of Instagram. Het is ook leuk om een (digitale) collage/moodboard te maken met huizen die jij mooi vindt.

Stap 3: Basisvormen huis tekenen

Zoek 1 referentiefoto van een huis uit. Kijk goed naar de foto en ontdek uit welke basisvormen (vierkant, cirkel, driehoek, rechthoek) het huis is opgebouwd. Pak nu papier en een potlood en teken de basisvormen van het huis na op je papier.

Stap 4: Teken de omtrekvorm van het huis

Je werkt nu de basisvormen uit stap 3 uit tot een omtrekvorm. Verbind de basisvormen met elkaar door er 1 lijn van te maken, dit is de omtrekvorm van het huis. Kijk regelmatig naar je referentiefoto terwijl je tekent.

Helemaal tevreden met je omtrekvorm? Trek deze lijn dan over met fineliner, balpen of viltstift. Laat inkt even drogen. En gum tenslotte de potloodlijnen uit. Je hebt nu de omtrekvorm van het huis op papier staan. Tijd voor de laatste (en leukste!) stap.

Stap 5: Voeg details toe

Nu ga je details toevoegen aan het huis, zodat het realistischer wordt. Kijk nog eens goed naar het huis op je referentiefoto. Welke onderdelen zie je? Denk aan: ramen, deuren, brievenbus, planten op de vensterbank, bakstenen, versiersels op het huis. Schets in je omtrekvorm de plaats waar de details zich bevinden. Teken dan de details zo natuurgetrouw mogelijk na.

Blijf geregeld naar het voorbeeld kijken. Probeer ook of je de structuur van bakstenen of hout kunt natekenen. Daag jezelf uit om je tekenkunst naar een hoger niveau te brengen.

Lukt het even niet? Leg je werk aan de kant en ga iets heel anders doen. Werk op een later tijdstip met frisse blik verder aan je huis. Het hoeft niet meteen af!

Als je het leuk vindt kun je je huis inkleuren met materiaal naar keus.

huis tekenen in stappen: tekening huisjes met fineliner en aquarelverf

Stappenplan huis tekenen

Nog even alle stappen handig op een rijtje:

  1. Kijk naar echte huizen
  2. Verzamel referentiemateriaal
  3. Basisvormen huis tekenen
  4. Omtrekvorm tekenen van huis
  5. Details huis tekenen + eventueel inkleuren

Misschien vind je dit ook interessant:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje