Leren handletteren? 9 boeken vol creatieve inspiratie

    foto van stapel boeken over handlettering

    Handlettering, wil jij dat graag zelf leren? Koop er een boek over en verdiep je in het tekenen en schilderen van letters. Weten welke titel je het beste kunt kiezen? In deze blog vind je mijn 9 favoriete boeken over handlettering. Leg je tekenmateriaal maar vast klaar!

    In deze post staan gesponsorde links*

    Hand Lettering Ledger, Mary Kate McDevitt

    Het boek Hand Lettering Ledger is een werkboek dat je inspireert om zelf te gaan oefenen met handletteren. Auteur Mary Kate McDevitt is een vakvrouw en dat zie je zeker terug in dit boek: ze tekende alle artwork zelf. Het is een mooi vormgegeven boek en na het doorbladeren ervan krijg ik altijd zin om zelf ook te gaan handletteren.

    Het boek begint met een algemene uitleg over handlettering, welke materialen je nodig hebt, de do’s en don’ts en tips. Daarna volgen voorbeeldprojecten in 11 verschillende stijlen, waaronder: Serif (letters met schreef), Sans Serif (schreefloze letters), geïllustreerde letters en 3D letters. De gehandletterde quotes in dit boek zijn erg inspirerend.

    Wel een kleine waarschuwing bij dit boek: meer dan de helft van het boek bestaat uit werkbladen, (bijna) lege pagina’s met wat tips, voorbeelden van alfabetten en ruimte om zelf te oefenen met tekenen.

    • Engelstalige uitgave, 1e druk: april 2014
    • aantal pagina's: 189
    • uitgeverij: Chronicle Books
    • ISBN: 9781452125589

    foto van het boek Hand Lettering Ledger van Mary Kate McDevitt



    Boek Hand Lettering Ledger van Mary Kate McDevitt kopen?



    Kalligrafie & handletteren in 15 minuten, William Paterson

    Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William Paterson is een praktisch en duidelijk handboek. De schrijver brengt je de kunst van het kalligraferen én handletteren bij in lessen van elk 15 minuten. Na elke les vind je 1 of 2 gelinieerde pagina’s oefenruimte waarop je zelf kunt oefenen.

    Het compacte boek (liggend A5-formaat) bestaat uit 3 gedeeltes, visueel gescheiden met kleurtjes:

    • 15 kalligrafieprojecten: in dit deel leer je de basis van kalligrafie (mooi schrijven van letters)
    • 15 lettervormen: hier leer je de basis van handletteren (tekenen/schilderen van letters)
    • 15 variaties: instructies om te oefenen met compositie, schaduw en diepte aanbrengen, tekenen van banners, speciale effecten voor letters en meer

    Elk deel wordt afgesloten met een aantal voorbeelden (artwork van de auteur).

    Ik vind het boek vrij zakelijk van toon, maar wel ontzettend leerzaam.
    Als je op zoek bent naar een educatief boek met stap voor stap uitleg in tekst en beeld, dan is dit boek zeker een goede keus!

    Auteur William Paterson is handlettering artist en logotype designer.

    • 1e Nederlandse druk: 2018
    • aantal pagina's: 208
    • ISBN: 9789463590082
    • uitgeverij: Librero

    foto van het boek Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William Paterson



    Boek Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William Paterson kopen?



    Handlettering doe je zo! - Karin Luttenberg

    Het vrolijk vormgegeven boek Handlettering doe je zo! is een speels opgezet boek voor zowel beginners als gevorderde handletteraars. Een goede keus als je een compleet en laagdrempelig boek zoekt over handletteren.

    foto van het boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg

    Auteur Karin Luttenberg gebruikte tijdens haar werk als grafisch ontwerper veel typografie, later ontdekte ze handlettering met pen op papier. Ze zette wat werk op Instagram en kreeg steeds meer volgers. Onder de naam Paperfuel startte ze een productlijn met o.a. posters en kaarten met daarop de voor haar typerende zwart-wit tekenstijl. Handlettering doe je zo! is haar allereerste boek.

    In het boek laat Karin je stap voor stap haar werkproces zien met duidelijke foto’s en afbeeldingen. Je hebt er niet meer voor nodig dan papier, potlood, gum en fineliner. Zelf vind ik vooral de hoofdstukken over inspiratie (13 onderwerpen) en over het toevoegen van diepte en schaduw heel interessant. Ook de uitleg over hoe je goede composities maakt van woorden, hoe je 1 quote op 3 verschillende manieren kunt vormgeven en tips over het tekenen van letters in vormen (o.a. raket en cocktailglas) is waardevolle kennis. Er staan voorbeelden in hoe je handlettering combineert met illustraties, maar echt illustreren leer je niet door dit boek.

    Een minpuntje vind ik dat de typische Paperfuel-stijl inmiddels erg herkenbaar is. Het gevaar is ligt op de loer dat je een soort copycat van Karin Luttenberg wordt. Maar gelukkig geeft Karin in Handlettering doe je zo! ook genoeg tips om je eigen unieke werk te maken.

    • 1e Nederlandse druk: 2016
    • aantal pagina's: 96
    • ISBN: 9789048834228
    • uitgeverij: Moon


    Boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg kopen?

    Meteen starten met handlettering? Koop dan dit boek met 3 Pilot handlettering/kalligrafie pennen erbij:



    Kleur! Brushlettering voor iedereen, Carla Kamphuis

    Het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen richt zich speciaal op het schrijven van letters met een penseel of brushpen. De vormgeving is fris, vrolijk en kleurrijk. Er staat aardig wat tekst in het boek, maar de kleurrijke voorbeelden en foto’s krijgen de meeste ruimte. Dit boek is geschikt voor beginners en gevorderden.

    foto van het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis

    Auteur Carla Kamphuis is architect en ontdekte brushpennen toen ze een pen zocht waarmee ze schaduwen kon aanbrengen in haar ontwerpen. Die zoektocht vormde het begin van haar brushlettering-liefde. Carla schreef haar boek in een laagdrempelige en persoonlijke toon, het is net of je over haar schouder meekijkt terwijl ze aan het brushletteren is. Ik hou daar van, want ze motiveert en inspireert je om zelf ook te gaan oefenen met het materiaal en de technieken. De tekst is makkelijk leesbaar door de grote letters.

    De schrijfster geeft in dit boek o.a. tips over het gebruik van kleur, blenden (mengen van verschillende kleuren) en aanbrengen van schaduw. Verder geeft ze veel voorbeelden van praktische toepassingen voor brushlettering, zoals cadeaulabels, geboortekaartjes en koffiemokken.

    Heel mooi en verhelderend vind ik haar ‘bouwtekening’ van een quote. Hierin visualiseert ze hoe het in haar hoofd werkt, hoe ze denkt als ze een quote wil brushletteren.

    In dit boek vind je geen lege pagina’s om zelf te oefenen, maar Carla refereert wel een aantal keren naar het oefenschrift. Dat oefenschrift kun je als los boek kopen, maar het hoeft niet. Ook zonder het oefenschrift kun je meteen aan de slag met dit kleurige boek.

    • 1e Nederlandse druk: 2017
    • aantal pagina's: 96
    • ISBN: 9789043919906
    • uitgeverij: Kosmos


    Boek Kleur! Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis kopen?

    Wil je het oefenboek ook kopen?



    Hand Lettering on the iPad with Procreate - Ideas and Lessons for Modern and Vintage Lettering, Liz Kohler Brown

    Van alle boeken over handlettering die ik in deze blog review, is dit mijn persoonlijke favoriet. Het boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown richt zich specifiek op digitaal handletteren met behulp van de design app Procreate, welke je alleen kunt gebruiken op een iPad.

    foto van het boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown

    Maar ook als je alleen met pen en papier werkt is dit een heel bruikbaar boek, want er staan veel tips in die je analoge handlettering-vaardigheden verbeteren.

    Hand Lettering on the iPad with Procreate is niet alleen een boek over digitaal handletteren, je maakt ook kennis met de basisfuncties in Procreate. De auteur Liz Kohler Brown is een bekende kunstenaar en ontwerper. Liz leert je in dit boek alle ins en outs van Procreate, zoals: werken in lagen, hoe je zelf brushes maakt, time-lapses maken en exporteren van je artwork. Andere onderwerpen die ze behandelt zijn onder meer: handletteren in vormen, bepalen van de layout van quotes, toevoegen van decoratieve elementen aan letters, schetsen uitwerken tot artwork en tips om zelf een alfabet te ontwerpen.

    Als je weinig tot geen ervaring met handlettering hebt, zou ik dit boek (nog) niet kopen. Hand Lettering on the iPad with Procreate richt zich vooral op gevorderde handletteraars die hun werk willen leren digitaliseren in Procreate. Je krijgt tips hoe je je werk kunt delen op social media, hoe je je gehandletterde producten via print-on-demand kunt verkopen, hoe je kritisch naar je eigen artwork kijkt en hoe je je werk verbetert.

    Voor de handlettering projecten uit dit boek heb je nodig:

    • Apple iPad
    • Apple Pencil (digitale tekenpen voor de iPad)
    • Procreate app (speciaal ontwikkeld om te tekenen op een iPad

    Alles bij elkaar is dit wel een flinke financiële investering, maar dan heb je ook wat! Met Procreate kun je niet alleen handletteren, maar nog veel meer. Procreate is een digitale kist vol teken- en schildermaterialen, de creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos met deze app.

    • Engelstalige uitgave, 1e druk: sept 2020
    • aantal pagina's: 180
    • ISBN: 9781681985824
    • uitgeverij: Rocky Nook


    Boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown kopen?



    Creatief handletteren en meer - inspirerende tips, technieken en ideeën voor handletteren om prachtige kunstwerken te maken, Gabri Joy Kirkendall e.a.

    Dit inspirerende boek over handlettering en kalligrafie is een samenwerking van schrijver/handletteraar Gabri Joy Kirkendall, kalligrafie artist Laura Lavender, illustrator/handlettering artist Shauna Lynn Panczyszyn en kalligraaf/illustrator Julie Manwaring. Elk van hen schreef een gedeelte van het boek:

    1. moderne kalligrafie
    2. geïllustreerde letters
    3. krijtletters
    4. creatieve lettertechnieken

    foto van het boek Creatief handletteren en meer van Gabri Joy Kirkendall

    Creatief handletteren en meer bevat veel inspirerende projecten die je met handlettering kunt doen. Het is een interactief werkboek met pagina’s waarop je zelf kunt oefenen met kalligrafie en handletteren.

    Het leuke aan dit boek vind ik de originele toepassingen van handlettering en kalligrafie. De auteurs experimenteren met onverwachte technieken en verrassende materialen zoals borduren op textiel, letters met acrylverf schilderen op doek, tijdelijke tatoeages en handletteren op glas en met porseleinpennen.

    Al bij al een geslaagd boek dat je zeker aanzet om zelf aan de slag te gaan met handletteren en kalligrafie.

    • 1e Nederlandse druk: 2016
    • aantal pagina's: 144
    • ISBN: 9789045320014
    • uitgeverij: BBNC


    Boek Creatief handletteren en meer kopen?



    Florid and Unusual Alphabets - 109 complete alphabets, Midolle, Silvestre and others

    foto van het boek Florid and Unusual Alphabets van Midolle, Silvestre and others Dover Publications gaf in mijn geboortejaar het boek Florid and Unusual Alphabets uit. In het forse boek (bijna A4-formaat) vind je 109 complete alfabetten in kapitalen (hoofdletters) en sommigen ook met kleine letters.

    De alfabetten zijn ware kunstwerkjes met, zoals de titel van dit boek al aangeeft, natuurlijke elementen. Een boomstam in de vorm van de letter K, getekende (nogal schaars geklede) mensen die samen de letter N uitbeelden, een ouderwets Yachtschip als achtergrondillustratie bij de letter Y. Zomaar wat voorbeelden die je in dit boek vindt.

    Als jij houdt van oude en bijzondere letters/fonts zul je smullen van dit boek, want het staat vol met gedecoreerde alfabetten met wilde dieren, draken, maar ook met Italiaanse fonts uit de 16e eeuw en de ornamentale typografie van bekende typograaf Karl Klimsch.

    Dit boek is inspirerend als je zelf lettertypes wil ontwikkelen voor je handlettering projecten. Het valt onder de Dover Pictorial Archive Series, met inachtneming van de geldende voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische producten of projecten.

    • Engelstalige uitgave, 1e druk: augustus 1976
    • aantal pagina's: 90
    • ISBN: 9780486233048
    • uitgeverij: Dover


    Florid and Unusual Alphabets van Midolle kopen?



    Letter Forms - 110 Complete Alphabets, Frederick Lambert

    foto van het boek Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert

    Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert is er ook weer 1 uit de Dover Pictorial Archive Series. Onder bepaalde voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische projecten.

    Handig is dat alle alfabetten op alfabetische volgorde staan;). Van ‘Albertus’ (1932) tot een font met de naam ‘Zeppelin’ uit 1929. Daartussenin vind je nog 108 andere alfabetten uit allerlei periodes, vanaf de 16e eeuw tot en met 1962. Het doel van de samensteller van het boek was om een collectie van goed ontworpen complete alfabetten bij elkaar te brengen. De fonts zijn allen afkomstig van ontwerpers uit Europa en Amerika. Sommige van de alfabetten bestaan uit zowel kapitalen (hoofdletters) als kleine letters.

    Dit historisch interessante referentieboek kocht ik bij een kringloop voor weinig. Ik gebruik het soms als inspiratie om op ideeën te komen voor eigen handlettering projecten.

    • Engelstalige uitgave, 1e druk: juni 1972
    • aantal pagina's: 110
    • ISBN: 9780486228723
    • uitgeverij: Dover


    Boek Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert kopen?



    Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts, Dan X. Solo

    foto van het boek Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts van Dan X. Solo

    In het boek Special Effects and Topical Alphabets vind je 100 complete alfabetten, een mooi referentieboek. Ook deze uitgave behoort tot de Dover Pictorial Archive Series, met inachtneming van de geldende voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische producten of projecten.

    Het inmiddels vrij oude boek Special Effects and Topical Alphabets heeft een groot formaat (bijna A4). Ik kocht deze ooit in een kringloop voor weinig en ben er nog steeds blij mee. Er staan 100 bijzondere alfabetten in met namen als ‘Frankenstein’, ‘Protest’, ‘Starburst’ en ‘Jiminy Christmas’. Veel van de alfabetten bevatten naast alle hoofdletters ook kleine letters, cijfers en speciale karakters (?!&”“enzovoort).

    Dit boek is een bron van inspiratie als je zelf lettertypes wil ontwikkelen voor handlettering projecten.

    • Engelstalige uitgave, 1e druk: juni 1978
    • aantal pagina's: 100
    • ISBN: 9780486236575
    • uitgeverij: Dover


    Boek Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts van Dan X. Solo kopen?



    Handlettering boeken budgettip

    Boeken zijn best duur, dus waarom start je je zoektocht niet eerst in de bibliotheek? Als je het een goed boek vindt, koop het dan tweedehands, bijvoorbeeld via bol.com, Marktplaats of bij een kringloop of rommelmarkt. Je moet wel wat geduld hebben voor je op deze manier een boek vindt, maar het scheelt je wel veel geld!

    Meer boeken over handlettering?

    Alle boeken in deze blogpost heb ik zelf in de kast staan. Sommige kocht ik nieuw, anderen tweedehands.
    Buiten mijn persoonlijke selectie over handletteren zijn er nog veel meer goede, leuke en inspirerende boeken. Kijk gewoon eens online rond in de lokale boekhandels.

    Ik wens je veel plezier met lezen en handlettering!

    *Je helpt mij als je via een gesponsorde link (affiliate link) een product bestelt. 💶 Kost jou niets extra’s en ik ontvang een klein percentage van de verkoop. 👩🏼‍💻 Hiermee kan ik blogs blijven schrijven en jij blijven lezen. Ik promoot alleen producten die ik zelf gebruik of waarvan ik denk ze jou helpen. Meer info vind je in mijn privacyverklaring.

    Misschien vind je dit ook interessant:

    Boek Elke dag tekenen voor uitstellers nu te koop

    cover en achterflap van het boek Elke dag tekenen voor uitstellers, auteur: Hilde Reurink


    Elke dag tekenen voor uitstellers: een e-book dat je uitdaagt, inspireert en motiveert om elke dag te gaan tekenen. Vanuit dit idee schreef en illustreerde Hilde Reurink (de Schildertuin) haar eerste tekenboek. Na een schrijfproces van een half jaar is Elke dag tekenen voor uitstellers nu te koop als e-book.

    Hilde, hoe kwam je ertoe dit e-book te schrijven?
    Tja, ik was een uitsteller van de ergste soort: zo eentje die juist dát uitstelt wat-ie stiekem het allerliefst doet, bij mij is dat tekenen. Ik vroeg me af: waarom stel ik dat tekenen toch altijd uit? Vervolgens ging ik op zoek naar antwoorden, maar vooral naar oplossingen voor mijn ‘probleem’. Ik wilde manieren vinden om vaker, gewoon voor de lol, een tekening te maken.

    vrouw met vraagteken boven haar hoofd, tekening uit e-book Elke dag tekenen voor uitstellers

    Uitstelgedrag aanpakken

    En toen kwam HET PLAN, vertel!
    Ik besloot mijn uitstelgedrag aan te pakken met een creatieve uitdaging: 31 dagen lang elke dag een tekening maken.
    Wat volgt is een enerverend tekenavontuur. Ik interviewde een ervaringsdeskundige, schreef een stappenplan, bedacht snelle tekenopdrachten en maakte een heleboel tekeningen. Elke dag tekenen voor uitstellers is het resultaat van al mijn bevindingen, een e-book met praktische oplossingen, inspiratie en héél veel tekentips.

    Creatieve gewoonte volhouden?

    Hilde, lukte het je uiteindelijk om 31 dagen lang elke dag te tekenen?
    Het antwoord op die vraag lees je in Elke dag tekenen voor uitstellers.
    Mijn e-book is verkrijgbaar via bol.com of via de webshop van Kobo.


    gele button met tekst koop dit boek

    tekenspullen, illustratie uit het boek Elke dag tekenen voor uitstellers


    Misschien vind je dit ook interessant:

    Dagelijks tekenen? 5 voordelen van deze creatieve gewoonte

    foto van echte bloesem en nagetekende versie met tekenmateriaal

    Elke dag tekenen. Wat levert die creatieve gewoonte je eigenlijk op? Ik zocht het voor je uit en ontdekte dat het loont om vaker dat tekenpotlood op te pakken. In deze blogpost vind je 5 voordelen van dagelijks tekenen.


    Voordeel 1: verbeter je tekenskills door dagelijks tekenen

    Als je iets heel vaak doet, word je er steeds beter in. Maak elke dag een tekening en voel je potlood bij tekening nummer 10 een stuk soepeler over het papier glijden dan bij tekening 1. Je lijnen worden zekerder, misschien durf je zelfs direct met fineliner of balpen op het papier te tekenen. Of je merkt dat je probeert meer diepte in je tekenwerk aan te brengen met licht en schaduw.

    Wanneer je vaker tekent ontstaat er ruimte om te experimenteren met tekenmaterialen, -technieken en tekenstijlen. Durf je perfectionisme los te laten en geef jezelf de vrijheid om je te ontwikkelen op creatief vlak. Zo vergroot je je tekenvaardigheden.

    abstracte illustratie in pastelkleuren


    Voordeel 2: elke dag tekenen vergroot je zelfvertrouwen

    Dagelijks tekenen vergroot je zelfvertrouwen. Want als je een nieuwe goede gewoonte aanleert en het volhoudt, geeft je dat een goed gevoel. Je bewijst hiermee dat je een doorzetter bent. Wees trots op jezelf! Je nieuwe zelfvertrouwen werkt ook door op andere vlakken in je leven.

    illustratie van een cactus in een pot


    Voordeel 3: minder stress als je tekent

    Tekenen vermindert stress. Als je tekent is er minder ruimte in je hoofd voor andere zaken. Je denkt hierdoor even niet aan de dagelijkse sleur. Of aan wat je allemaal nog moet doen. En zo zorgt tekenen voor ontspanning.


    Voordeel 4: verbeter je geheugen door vaker tekenen

    Alles wat je tekent onthoud je beter. Dat komt doordat je er actief mee bezig bent. En omdat je heel aandachtig kijkt naar hetgeen je wilt (na)tekenen. Want tekenen is vooral heel erg goed kijken naar de wereld om je heen. Dat je geheugen verbetert ervaar je als je elke dag tekent.

    Je kunt jezelf ook trainen in het tekenen vanuit je geheugen: maak een ‘mentale foto’ van iets dat je ziet en probeer dat beeld later op de dag nogmaals op te roepen. Doe dit een paar keer en teken vervolgens het beeld wat je hebt onthouden. Deze techniek moet je vaker oefenen om het goed onder de knie te krijgen, maar het is zeker de moeite waard!


    Voordeel 5: creatiever denken door dagelijks tekenen

    Elke dag tekenen dwingt je tot het bedenken van nieuwe onderwerpen. En dat maakt je creatiever. Je hoeft echt niet af te haken als je jezelf niet creatief vindt, want je zult al snel merken dat inspiratie overal is. Alleen al dichtbij, in je eigen huis of tuin, is er zoveel wat je kunt tekenen. Hoe vaker je tekent, hoe meer oog je krijgt voor mogelijke onderwerpen.

    illustratie van verzameling getekende bloemen


    Daarom elke dag tekenen

    • Tekenskills verbeteren
    • Zelfvertrouwen vergroten
    • Stress verminderen
    • Geheugen verbeteren
    • Creatiever denken

    Stuk voor stuk goede redenen om dagelijks te gaan tekenen, toch?
    Denk jij nou ‘Ik wil nog meer lezen over dit onderwerp?’
    Ik schreef er een heel boek (e-book) over: Elke dag tekenen voor uitstellers.

    Eerst lekker lezen en daarna zelf creatief aan de slag met tekenen. Liefst elke dag!

    Lees ook:

    Tekenaar aan het woord

    potloodtekening van statig huis

    Tekenen maakt me gelukkig! Het geeft zo’n voldaan gevoel als een tekening af is. Aan het woord is Yvonne Janssen, een bevlogen hobby-tekenaar. Hoe leerde zij tekenen? Met welke materialen werkt ze het liefst? En waar haalt ze inspiratie vandaan?

    Ik leerde Yvonne een paar jaar geleden kennen als cursist van mijn online tekencursus. Daarna bleven we elkaar af en toe mailen. Zo kwam het dat ik haar interviewde over tekenen. Lees je mee?

    Eerste tekening

    Yvonne (1953) tekent al haar hele leven. Haar tekenverhaal begon toen ze als 3-jarige een krabbel tekende waarin haar ouders een varkentje zagen. Trotse papa en mama waren buiten zichzelf van plezier om dat eerste kunstwerk van hun dochter. Die aanleg voor tekenen had Yvonne niet van een vreemde, ze vertelt: ’Mijn moeder was mijn grote voorbeeld, ik wilde net zo goed tekenen als zij.’

    Moeder stimuleerde kleine Yvonne om te tekenen. Ze zorgde er ook voor dat haar dochter voldoende tekenmateriaal had. Haar vader hield van de illustraties van Saul Steinberg en had een boek met tekeningen van Henri Matisse. Yvonne bladerde daar vaak in.

    De magie van tekenen

    De liefdevolle support van het thuisfront legde Yvonne geen windeieren: op de lagere school was ze één van de betere tekenaars. Yvonne: ’Het kostte me in die tijd geen moeite om iets te verzinnen om te tekenen. Tekenen had voor mij iets magisch. Het was een manier om een eigen wereld te creëren en om te ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid.’

    Keerpunt

    Yvonnes enthousiasme voor tekenen hield aan tot de 4e klas (nu groep 6), het jaar waarin ze voor het eerst huiswerk kreeg. Yvonne vertelt: ‘Ik had geen tijd meer om te tekenen en geen inspiratie. Mijn moeder vond dat jammer. Inmiddels kon ik goed lezen en werd dat mijn grote hobby.’

    Verdween het tekenen vanaf dat moment uit je leven?
    Y: ‘Niet helemaal, ik bleef af en toe tekenen. Dat weet ik door de schetsboeken die ik nog uit die tijd heb. En in de eerste klas van de middelbare school won ik een tekenwedstrijd.’

    Mensen tekenen

    Yvonne vervolgt: ‘Toen ik een jaar of 14 was volgde ik een cursus portrettekenen bij Artibus in Utrecht. Er was een model en we tekenden met houtskool op papier, dat tegen een ezel was geplakt. Ik heb toen goed portretten leren tekenen. Op mijn negentiende werd ik toegelaten tot de Kunstacademie, maar na een half jaar ben ik gestopt. Ik heb daar wél veel geleerd.’

    Weinig inspiratie

    Bleef je wel doorgaan met tekenen?
    Y: ’In de jaren daarna maakte ik sporadisch een tekening. Ik was nooit actief op zoek naar een onderwerp om te tekenen, maar soms zag ik iets, bijvoorbeeld in een televisieprogramma, dat me inspireerde om te tekenen. Ik wachtte altijd tot ik in de stemming was om een tekening te maken. Maar die momenten kwamen niet vaak voor, behalve tijdens vakanties. Nu weet ik dat ik uitgerust moet zijn en niks aan mijn hoofd hebben voordat ik zin krijg om een tekening te maken.’

    Weer plezier in tekenen

    Yvonne vertelt verder: ‘Na mijn pensionering, een paar jaar geleden, pakte ik het tekenen weer actief op. Ik zocht online naar informatie over het maken van stempels.

    afdruk linoleumstempel van kraai in zwart-wit

    Toen vond ik het blogartikel van jou, Hilde, waarin stond hoe je dat moest doen. Zo kwam ik op je website terecht en vervolgens ben ik je online cursus Leren Tekenen met Lef en Plezier gaan doen. Ik vond de opdrachten leuk en ik kreeg er inspiratie door.’

    Dit zijn een paar tekeningen die Yvonne tijdens de cursus Leren Tekenen met Lef en Plezier maakte:

    tekening van een fiets

    tekening zwart silhouet van huis met witte lijnen voor inrichting

    5 x een kat, getekend in verschillende stijlen

    Vragen over tekenen, stijl en inspiratie

    Na het persoonlijke tekenverhaal van Yvonne is het tijd voor wat verdiepende vragen over materiaalgebruik, tekenstijl en inspiratiebronnen.

    Hoe heb je precies leren tekenen, Yvonne?
    Y: ‘Vooral door het heel erg veel te doen. En door dingen na te tekenen.’

    Hoe omschrijf je jouw eigen tekenstijl?
    Y: ‘Figuratief en klare lijn.’

    potloodtekening van kat

    Hoe kom jij op ideeën voor nieuwe tekeningen, waardoor laat je je inspireren?
    Y: ‘Door te speuren in tijdschriften, in kranten en op tv naar afbeeldingen, die mij aanspreken. Op tv volg ik documentaires over kunstenaars. Sinds 2020 heb ik een museumjaarkaart en bezoek ik musea. Ik koop boeken over kunstenaars die mij aanspreken. Ik ben vooral geïnteresseerd in moderne kunst, zoals van Steinberg, Picasso en Matisse. Ik denk dat mijn tekeningen vooral geïnspireerd zijn door het werk van Matisse.’

    Met welk materiaal werk je het liefst?
    Y: ‘Met potlood op papier.’

    Hou je van kleur in je tekenwerk?
    Y: ‘Ik houd het liever bij zwart-wit.’

    Teken je elke dag?
    Y: ’Ik probeer sinds een paar jaar iedere dag te tekenen. Dat lukt niet altijd. Ik vind het nog steeds moeilijk een onderwerp te vinden. Het komt niet vanzelf, zoals toen ik klein was.’

    Heb je een vast moment op de dag dat je tekent?
    Y: ‘Ik teken meestal ’s middags, omdat ik dan meer rust heb.’

    foto werkplek tafel tekenaar

    Heb je een vaste plek in huis waar je tekent?
    Y: ‘Ik heb een atelier ingericht op de eettafel. Daar staan mijn tekenspullen en die ruim ik niet op. We eten tegenwoordig op de bank.’

    Teken je ook weleens beroepsmatig of is het puur een hobby voor jou?
    Y: ‘Onlangs heb ik in opdracht een geboortekaartje getekend, maar ik zie het tekenen als iets voor mijzelf.’

    Waarom teken je graag?
    Y: ‘Als ik een tekening heb gemaakt voel ik me gelukkig en voldaan. Dat gevoel heb ik niet, nadat ik bijvoorbeeld een computerspelletje heb gedaan. Ook tijdens het tekenen voel ik me fijn.’

    Heb je nog tips voor lezers die graag willen leren tekenen?
    Y: ‘Ik zou een teken- of schildercursus gaan volgen. En daarnaast proberen zoveel mogelijk te tekenen. Wanneer ik veel teken, ga ik beter tekenen. Dat vind ik prettig. Wachten tot je inspiratie krijgt werkt niet, althans niet voor mij.’

    Dankjewel Yvonne, voor jouw inspirerende tekenverhaal!


    lijntekening met hand die bloem tekent

    Misschien vind je dit ook interessant:

    Vaker tekenen? Zo lukt het jou elke dag!

    Tekening van vrouw rennend naar finish voor 31 dagen tekenen

    Iedere dag tekenen, dat wil ik! Je neemt het je keer op keer voor. En telkens stel je jezelf teleur als het mislukt. Je zelfvertrouwen daalt onder het nulpunt. En omdat je je toch al een loser voelt, scroll je nog maar eens lusteloos door Instagram. Lichtelijk jaloers op mensen die het kennelijk wél lukt om door te zetten. In deze blog vind je een gouden tip waarmee het jou lukt elke dag te tekenen. Zelfs bij een chronisch tijdgebrek!

    Teken elke dag iets

    Om elke dag te tekenen is het belangrijkste… dát je tekent. En daarbij maakt het absoluut niet uit of je 2 uur op een dag tekent of ‘maar’ 10 minuten. Want iets doen is altijd beter dan helemaal niet tekenen. Zelfs in 5 minuten tijd kun je een tekening maken. Het zal geen meesterwerk worden en verre van perfect zijn. En misschien voelt zo’n snelle schets voor jou als een mislukking.

    Trots op jezelf

    Besef dan dat je niet faalt als je de kracht hebt om die dag te tekenen. Ook al zijn het maar een paar lijnen en denk je zelf dat het niets voorstelt. Die paar potloodstrepen op papier zijn het bewijs dat je het kunt. Misschien niet exact op de manier zoals je zou willen. Maar, hee: wees trots op jezelf! Want elke vooruitgang begint met een kleine stap. En die stap? Die zet jij vanaf nu vaker.

    Reminder helpt je vaker tekenen

    Het is best een uitdaging om je nieuwe tekengewoonte vol te houden. Soms heb je het zo druk dat je domweg vergeet dat je wilt tekenen. De oplossing: zet een reminder in je digitale agenda, een herinnering voor jezelf. Of bedenk een speciaal teken-symbooltje voor in je papieren agenda of bullet journal (BuJo). Tekening van hand met ring als reminder om elke dag te tekenen

    Verbind tekenen aan fysiek voorwerp

    In plaats van een ‘agenda-plingetje’ kun je ook een fysiek voorwerp verbinden aan je tekengewoonte. Bijvoorbeeld een sieraad dat je dagelijks draagt. Zelf gebruik ik een ring (zie illustratie).

    Een horloge, ketting of oorbellen werken ook goed. Of kies voor de koffiemok waar je elke dag uit drinkt. Zie je het voorwerp? Maak dan de associatie tekenen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter het werkt.

    Zo denk je voortaan direct aan tekenen als je het speciale voorwerp ziet. En is de kans dat je het vergeet veel kleiner.

    Tekenchallenge: 31 dagen elke dag tekenen

    Begin vandaag nog met tekenen en probeer het een maand lang vol te houden. Een handige hulp daarbij is de Schildertuin tekenkalender, deze kun je gratis downloaden.
    Hoe je dat doet? Klik op onderstaande banner en lees alles over dit cadeautje.

    Elke dag tekenen? Met deze gratis tekenkalender lukt het!

    Misschien vind je dit ook interessant:

abonneren via RSS