Zomers tekenen: inspiratie voor het tekenen van ijsjes

  foto van roze sorbets

  Wat is er nou zomerser dan een ijsje eten? Een ijsco tekenen! Rijen vol kleurig Italiaans ijs, een vrolijk waterijsje of een hoorntje softijs met discodip. Wil jij deze zomer lekker tekenen? Lees snel verder voor coole inspiratie.

  Pastelkleuren

  Sta jij je weleens te vergapen aan de prachtige kleurencombinaties bij de ijssalon? Die verzameling pastelkleuren ziet er zó vrolijk uit. En je kunt maar niet kiezen tussen pistache groen, aardbeien roze of chocolade bruin. Ach weet je, je neemt ze gewoon allemaal.

  Italiaans ijs

  Ho. Stop!
  Wacht nog even voor je je eerste hap neemt (ik weet dat dat lastig is😉). Pak je telefoon en maak een foto van je ijsje. Wel snel zijn, anders heb je straks drinkijs.
  De felle pasteltinten van Italiaans ijs kun je gebruiken als inspiratie om te tekenen. Zoals op deze kleurrijke foto van kerdkanno:

  foto van hoorntjes met schepijs en vruchten

  En hoe mooi is de kleurencombi op deze foto van titopasini:

  foto van kleurige bolletjes schepijs op een bord

  Pinterest bord ijsjes

  Op Pinterest kun je digitale prikborden of moodboards aanmaken.
  Ik maakte een verzameling pins met zomerse ijsjes.
  Klik op de afbeelding voor coole ijsjes om te tekenen.

  afbeelding Pinterest bord met foto's van ijsjes

  Tekengenieke ijsjes

  Wat zijn ze tekengeniek, al die verschillende ijsjes.
  Pastelkleurig Italiaans ijs, stijlvolle sorbets (liefst met rietjes, parasolletje en verse vruchten), dorstlessende waterijsjes in felle kleuren en natuurlijk de magnum-cornetto-of-huismerk-chocolade-ijsjes. De donkere chocolade contrasteert zo mooi met het lichte roomijs en de knapperige nootjes.

  Hier heb je alvast wat inspiratie met de vrolijke illustraties van pencilparker:

  ijsjes illustratie van pencilparker

  Zin om zelf te tekenen?

  Heb je voldoende inspiratie?
  En sta je te popelen om zelf aan de slag te gaan?
  Lees dan deze blog.

  Tot gauw👋🏼!

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Zó teken je oudere gezichten met balpen

  tekening van oudere man met hoedje

  Gezichten tekenen van oude mensen is best moeilijk. Zeker voor beginnende tekenaars. Wil jij portretten leren tekenen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Lees en kijk mee hoe ik een oudere man teken met balpen.

  Iedereen kan tekenen

  Wil je dolgraag leren tekenen, maar ben je bang dat je er niets van bakt?
  Ik ben ervan overtuigd dat IEDEREEN kan tekenen, tenminste… als je:

  • echt gemotiveerd bent het te leren
  • de tijd neemt om te oefenen, veel 'vlieguren' maakt.

  STAP 1: inspiratie

  Bekijk eerst mijn Pinterest bord voor inspiratie.

  STAP 2: kenmerken

  Maak dan een lijst met kenmerken van oudere gezichten. WAT maakt nou dat oude mensen er zo eh…oud uitzien? Is het hun haar, de ogen of misschien de mond?

  STAP 3: video

  Bekijk daarna mijn timelapse video (je vindt deze onder ‘Filmpje’, iets verderop). Hierin zie je hoe ik een oude man teken met balpen. Ik gebruik geen potlood en geen gum. Zo dwing ik mezelf niet al te perfectionistisch te werken.

  STAP 4: tekenmateriaal

  Pak tekenpapier (mag ook printpapier zijn) en een balpen.

  STAP 5: gezichtsvormen

  Teken met balpen een paar verschillende gezichtsvormen op je papier. Bijvoorbeeld een ovaal, een rond gezicht en een wat hoekiger vorm. Welke vind jij het meest geschikt voor een portret van een ouder persoon?

  STAP 6: ogen, neus, mond

  Vul een gezichtsvorm in met ogen, neus, mond, wenkbrauwen en oren. Het gaat erom dat je ze op de juiste plek tekent. Maak je nu nog niet druk om de details. Teken alleen de basisvormen van de ogen, neus, mond, wenkbrauwen en oren.

  STAP 7: haar en accessoires

  Teken daarna met grove lijnen haar/baard/snor en accessoires (zoals hoed of sieraden). Ook nu teken je nog niet al teveel details.

  STAP 8: details gezicht

  Dit is het moment dat je details gaat tekenen in het gezicht. Voeg hiervoor lijnen toe aan de grove tekening, bijvoorbeeld oogleden, tanden, rimpels. Kijk hiervoor nog even op je lijst met kenmerken. Bedenk hoe je het portret oud maakt. Ga net zolang door tot het gezicht op hoge leeftijd is.

  Filmpje

  Ik kan hele verhalen schrijven over het tekenen van oude gezichten (met karakter). Het is een cliché, maar wel waar: een beeld zegt vaak meer dan woorden. Je wilt ZIEN hoe je begint met tekenen. In welke volgorde teken je een portret? Waar plaats je de ogen, neus en mond? En hoe teken je eigenlijk rimpels?

  Ik maakte een timelapse video waarin ik een oude man teken. Deze man is gebaseerd op een foto uit het prachtige boek 1000 ON 42ND STREET van fotograaf Neil Selkirk. Dit boek staat bomvol paginagrote portretten. Echt een aanrader als je graag mensen wilt leren tekenen.

  Zelf aan de slag!

  Heb je voldoende inspiratie?
  En sta je te popelen om zelf oudere gezichten te tekenen?
  Volg dan het stappenplan uit dit blogartikel en ga aan de slag.

  Veel tekenplezier!

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Inspiratie voor het tekenen van oudere gezichten

  illustratie met oudere man in rolstoel, geduwd door jongere man

  Gezichten tekenen is nogal een uitdaging. Maar weet je wat beginnende tekenaars nóg moeilijker vinden? OUDE gezichten op papier krijgen. In dit artikel vind je inspiratie om zelf oudere mensen te kunnen tekenen.

  Tekenen begint met kijken

  Hoe teken je nou een man of vrouw van 80? Die vraag krijg ik vaak van cursisten. Ik mail dan terug dat het belangrijkste bij tekenen is dat je goed naar je onderwerp kijkt. Observeer met gerichte aandacht een gezicht en zet daarna pas je eerste lijn op papier.

  Wil je oude mensen (na)tekenen? Zoek dan referentiefoto’s van doorleefde gezichten. Waar je zulke afbeeldingen vindt? Je hoeft geen uren te zoeken, want ik maakte een Pinterest bord voor je vol inspiratie.
  Lees snel verder!

  Inspiratie van Pinterest

  Op Pinterest kun je digitale prikborden of moodboards aanmaken.
  Ik maakte een verzameling pins met oudere gezichten.
  Tip: bewaar ze op je eigen inspiratiebord, zodat je ze makkelijk terugvindt.

  afbeelding van Pinterest bord met foto's van oudere mensen

  Kenmerken oudere gezichten

  Zoals ik al zei: tekenen is vooral heel aandachtig kijken.
  Bekijk het Pinterest bord dat ik maakte nog eens goed.

  • Wat valt je op aan de gezichten?
  • Wat maakt dat je ze bestempelt als 'oud'?
  • Zijn het de rimpels, de ogen, het haar of... iets anders?

  Op de website Vintage Everyday staat een artikel over een bijzonder fotoproject. Faces of century van de Tsjechische fotograaf Jan Langer brengt de metamorfose van jong persoon tot 100-jarige prachtig in beeld. Wonderlijk, hè?

  Stap-voor-stap inspiratie om oudere mensen te tekenen

  Borrelt je brein al van de ideeën?
  Hier alle stappen nog even overzichtelijk op een rijtje:

  1. 👁 Bekijk het Pinterest bord.
  2. ✍️ Schrijf de kenmerken van oudere gezichten op.
  3. 💡 Deel je ontdekkingen op Facebook. Hoe meer opmerkingen, hoe meer inspiratie!

  Zin om zelf te tekenen?

  Heb je voldoende inspiratie?
  En sta je te popelen om zelf aan de slag te gaan?
  Lees dan deze blogpost.

  Tot snel👋🏼!

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Tekenen met fineliner: woonkamer in 5 stappen

  ingekleurde pentekening van een woonkamer

  Houdt jouw perfectionisme je tegen om te gaan tekenen?
  Daag jezelf dan uit om zo snel mogelijk te tekenen. Zet een timer op 10 minuten, begin en zie hoever je komt. Fineliner is hiervoor het ideale tekenmateriaal. Niet eerst schetsen met potlood, maar direct tekenen met pen. In een losse, schetsachtige tekenstijl.

  Wil jij ook graag (leren) tekenen met fineliner?
  Lees mee en zie hoe ik in 5 stappen deze woonkamer teken.

  Stap 1: Opzet grote lijnen met fineliner

  foto van fineliner schets woonkamer

  Ik teken graag interieurs in een speelse, beetje slordige stijl. Omdat fijnschrijvers zo soepeltjes over het papier glijden zijn ze perfect om mee te schetsen. Ik gebruikte geen liniaal, geen potlood en geen gum voor deze pentekening.

  Eerst schets ik met fineliner (dikte 0.3 mm) de grote lijnen van de woonkamer op papier. Dit doe ik zo snel mogelijk, ongeremd en zonder me te storen aan foutjes. Gaat een lijntje scheef? Dan schets ik er gewoon nog een keer overheen. Weg met dat perfectionisme, gewoon lekker tekenen!

  PS Je ziet dat ik een foto als voorbeeld gebruik. Ik teken graag met referentiemateriaal, dat geeft houvast. Deze foto komt uit een woonreportage van het tijdschrift Margriet.

  Stap 2: Details tekenen met dunne fineliner

  zwart-wit pentekening van een woonkamer

  Na de eerste grove opzet is het tijd voor de kleine (maar belangrijke) details. Dit doe ik met een veel dunner pennetje (fineliner dikte 0.05 mm).

  De patronen op de kussens, de letters op de stapel boeken, de invulling van de schilderijtjes. Ik voeg houtstructuur toe aan de stoelen en de vloer.

  Oh ja, het uitzicht uit het raam...de huizen op de foto vind ik niet zo mooi. Maar dat is het leuke van tekenen: alles wat je bedenkt kun je tekenen. Dus verving ik het appartementengebouw door een boom. En die stapel boeken lagen op de foto onder de cactus. Ik verschoof ze wat naar rechts.

  Stap 3: Pentekening inkleuren met brush pennen

  foto van pentekening woonkamer die wordt ingekleurd met brush pennen

  Bij deze stap beken ik kleur. Ik hou zelf erg van pentekeningen in zwart-wit en ben niet zo gek op inkleuren. Toch 'vroeg' dit plaatje om kleur, ik kwam er niet onderuit.

  Met brush pennen kleurde ik de meubels en de planten in. Ik hield het kleurenpalet sober met groen, bruin, grijs, zwart, goud en wat rode accenten.

  Ik bracht alvast wat schaduw aan door 2x over een gedeelte te kleuren.

  Stap 4: Kleurpotlood voor achtergrond

  foto van pentekening woonkamer die wordt ingekleurd met kleurpotlood

  De kleuren van mijn brush pennen zijn te fel voor de achtergrond (muren, vloer en boom). Bovendien vind ik viltstift niet zo geschikt voor het kleuren van grote vlakken. Daarom kleur ik de achtergrond met kleurpotlood in.

  Hoe harder je op een kleurpotlood drukt, hoe donkerder de kleur. Voor een intensere kleur kun je ook vaker over eenzelfde gedeelte kleuren.

  Stap 5: Schaduw toevoegen aan tekening

  Tenslotte wil ik mijn kamer wat realistischer maken. Dat doe ik door schaduw toe te voegen.

  Ik kijk goed naar de foto: waar zijn de donkerste gedeeltes van de kamer? En waar valt het licht naar binnen?

  Voor de schaduwen gebruik ik zowel kleurpotlood als brush pennen.

  ingekleurde pentekening van een woonkamer

  Nu jij!

  Ga de uitdaging aan met jezelf:

  • leg je tekenspullen klaar
  • kies een afbeelding van een woonkamer
  • zet de wekker/stopwatch/timer op 10 minuten
  • teken zo snel mogelijk de kamer na met fineliner
  • zie hoever je komt binnen 10 minuten

  Durf jij?

  Wat zijn fineliners?

  De fineliner (heet ook wel fijnschrijver) is een soort dunne viltstift. Je kunt er ontzettend precies en gedetailleerd mee tekenen. Interieurontwerpers, -stylisten en architecten gebruiken fineliners vaak om plattegronden te tekenen.

  Met een fineliner teken je lijnen die een stabiele dikte hebben. Bij fijnschrijvers weet je waar je aan toe bent, de lijn is altijd even dik. Fineliners zijn te koop in verschillende lijnbreedtes.

  Welke fineliner kies je?

  Voor deze tekening gebruikte ik fineliners van het merk STAEDTLER. Maar er zijn meer goede merken, zoals: Micron, Faber Castell en Tombow. Webwinkel Post en Papier probeerde verschillende fineliners uit.

  Dit zijn wat duurdere pennen, maar dan heb je ook goede kwaliteit.

  TIP: koop een paar verschillende merken fijnschrijvers en test uit welke tekenpen jij het fijnst vindt werken.

  EXTRA tip: koop een watervaste fineliner. Je kunt dan probleemloos over je pentekening heen kleuren zonder dat je de inkt uitveegt.

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Toen winkelen nog normaal was

  tekening van een plantenwinkel

  W i n k e l e n
  Het lijkt een woord van lang geleden.
  Toen naar de stad gaan nog gezellig was.
  Toen je gewoon een tompouce at bij de HEMA.
  Toen corona nog niet bestond.

  Hoe anders zien de winkelstraten er nu uit.
  Eenzame klanten die met doffe blik en mondkapje op gehaast lopen. Doelgericht naar die ene winkel waar ze op afspraak 10 minuten mogen winkelen.
  Het is fijn dat er weer iéts kan, maar winkelen zoals vroeger...nee, dat is het niet meer.

  Gelukkig kun je nog altijd DROMEN van betere tijden.
  En tekeningen maken van je dagdromen over gezellige winkeltjes. Zo creëer je je eigen droomwereld waar alles kan.

  Droom je met me mee in deze geïllustreerde ode aan het ouderwetse winkelen?

  tekening met klein meisje dat van achter het gordijn van een pashokje de winkel in kijkt

  Winkelen is dromen

  In de paskamer van de kledingwinkel droom je even weg.
  Over hoe je met je nieuwe zomerjurk en sandalen in zonnig Barcelona flaneert.
  Over de bewonderende blikken die je krijgt.

  En wandelend door de IKEA fantaseer je je droomhuis bij elkaar. Het is er fris, modern en altijd opgeruimd. ‘s Avonds eet je samen met familie en vrienden aan de lange houten keukentafel. Het eten smaakt fantastisch en de gesprekken verlopen in perfecte harmonie.
  Winkelen is DROMEN.  tekening van buurtwinkels

  Winkelen is gezellig

  Even naar ‘de stad’ (lees: de winkels) op zaterdag.
  Je komt er altijd wel een bekende tegen.
  Zoals die oud-collega. Jullie raakten niet uitgepraat en kletsten verder bij een kop koffie. Samen herinneringen ophalen aan de tijd op dat suffe kantoor.

  En bij de boekwinkel sprak je je vroegere leraar Nederlands van de middelbare school. Hij geeft nog steeds les.
  Ja, winkelen is GEZELLIG!  tekening met vrouw die tweedehands kledingwinkel binnengaat

  Winkelen is vrijheid

  Wandelen door een onbekende stad.
  Niet weten wat je zult ontdekken.
  Je verwonderen in bijzondere winkels.
  Avontuurlijke ontmoetingen en gesprekken.
  Zonder haast dwalen door de chique Bijenkorf.
  Op straat een patatje eten.
  In de trein stappen als je moe bent.
  Ja, winkelen is VRIJHEID.  mixed-media collage over inspiratie

  Winkelen is inspiratie

  Schatgraven bij de kringloopwinkel.
  Misschien wel het leukste tijdverdrijf.
  Gordijnen uit de jaren 70, met grote oranje bloemen.
  Een kinderboek waar je goede herinneringen aan hebt.
  De spullen, de inrichting, de sfeer en de mensen.
  101 creatieve ideeën borrelen op in je hoofd.
  Vol inspiratie (en met veel te veel overbodige meuk) ga je een uur later weer naar huis.
  Winkelen is INSPIREREND.
  tekening van ouderwets winkeltje met levensmiddelen

  Winkelen is noodzakelijk

  Je hebt die medicijnen, dat bijna-vergeten-cadeautje of het pak yoghurt NU nodig. Wat is het dan fijn dat je op fietsafstand je boodschappen kunt halen! En als het moet koop je binnen een half uur nieuwe schoenen.
  Soms is winkelen gewoon NOODZAKELIJK.

  Misschien vind je dit ook interessant:

abonneren via RSS