Natekenen is geen zonde.
Leren doe je door te imiteren. De kennis en ervaring van professionele illustratoren en kunstenaars kun je gebruiken om zelf (beter) te leren tekenen.
Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Verdiep je in een tekenstijl die jou persoonlijk erg aanspreekt. Als voorbeeld kun je een illustratie uit een prentenboek nemen of zoek een afbeelding op internet. Bekijk eerst op je gemak de illustraties. Let daarbij op compositie, materiaalgebruik, lijnvoering en kleurenpalet.

Zelf aan de slag

Nadat je een goed beeld hebt van de tekenstijl is het tijd om zelf potlood en papier erbij te pakken.
Om te beginnen teken je een relatief eenvoudige illustratie uit het boek na. Doe dit zo precies mogelijk. Teken ook de details en gebruik dezelfde kleuren als de illustrator. Kortom: probeer het plaatje zo exact mogelijk te kopiëren. Als je weinig tot geen tekenervaring hebt, is dit natuurlijk best pittig. Toch leer je juist door natekenen heel erg veel.

Probeer een aantal illustraties na te tekenen tot je het gevoel hebt dat je in de huid bent gekropen van de illustrator.

pentekening van een school

Deze tekening heb ik getekend in de stijl van schrijfster/illustrator Joan Walsh Anglund.

Gebruik je eigen fantasie

Dan komt het echte werk: gebruik je eigen creativiteit en probeer een tekening te maken in de stijl van de illustraties die je hebt nagetekend. Maar… verzin nu zelf een onderwerp. Vind je dit nog te moeilijk, begin dan met het maken van kleine aanpassingen in de illustraties die je hebt nagetekend. Verander bijvoorbeeld een jongetje in een meisje door hem/haar een andere haardracht en kleding te geven. Ook kun je bepaalde voorwerpen vervangen door andere voorwerpen. Of je gebruikt een andere kleurencombinatie. Alles is mogelijk. Probeer wel de originele stijl te benaderen.

Wees origineel

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je de nagetekende illustraties voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, daarmee schend je het auteursrecht. Ben je wel van plan geld te verdienen met tekenen of schilderen, zorg dan altijd dat je eigen werk maakt, dus geen (bijna) kopieën! Voor privé-gebruik mag je natuurlijk zoveel natekenen als je maar wil!

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje