Het gevoel dat een tekening écht goed gaat worden, dat alles klopt. Ken je dat? Dát gevoel overspoelde me tijdens het maken van deze illustratie:

gekleurde lijntekening van dorpje met huizen tussen de bomen

Verfvlek als inspiratie

Het begon allemaal heel gewoontjes, met een acrylverf-experimentje. Ik had nog wat restjes roze en blauwe acrylverf. Die mengde ik met veel water en met een grote kwast bracht ik ze aan op een vel aquarelpapier. Een tijd laten drogen en vervolgens niets meer mee gedaan…tot ik op een dag inspiratie zocht voor een nieuwe illustratie. Hee, die grote verfvlek is best een leuke achtergrond voor een tekening! Ja, zo simpel begint een idee soms.

Kinderpraat

Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek. Ik wilde huizen gaan tekenen. Mijn dochter van vijf dacht heel behulpzaam mee en kwam met één van haar boeken aanzetten. ‘Deze huizen kun je wel natekenen, mama’ zei ze, terwijl ze me een felgekleurd plaatje liet zien. Ik was eerst wat sceptisch, maar verrek, ze had gelijk! Het waren inderdaad leuke voorbeeldhuisjes. Ik gebruikte de vormen van de huisjes ter inspiratie om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven.

Lijntekening huizen

De omtrekvormen van de huizen, bomen en struiken tekende ik met een Pentel-pen, een soort hervulbaar penseel met inktpatroon, waarmee je zowel dikke- als hele dunne lijnen kunt tekenen. Voordeel van de Pentel-pen is dat je geen geknoei hebt met een penseel/kroontjespen en inktpot. Ik heb de pen pas sinds kort ontdekt en ben er heel enthousiast over, een echte creatieve aanwinst!

De details van de huizen (dakpannen, ramen, muren, enz.) tekende ik met een dunnere pen: de Copic Multiliner SP Zwart 0.2.

foto van tekenende hand

Kleur, schaduw en structuur

De bomen en struiken kleurde ik in met aquamarkers (soort dikke stiften op waterbasis). Bij de twee bomen rechts schijnen de achtergrondkleuren nog door het blauw, dat geeft de tekening een interessante gelaagdheid.

Ik creëerde schaduw door licht- en donkerblauw te gebruiken. Met een dunnere viltstift tekende ik kleine streepjes en stippen om de bomen structuur te geven.

detail van illustratie met huizen en bomen

Warm en koud

De struiken kleurde ik in met rode- en roze tinten, een mooi contrast met het blauw van de bomen. De warme roodtinten en de koelere blauwscharkeringen geven samen evenwicht/harmonie aan de illustratie.

detail van tekening met huizen en bomen

Ten slotte tekende ik takken, boomstam en bladeren met witte inkt: Liquitex ink! Titanium White. Het contrast van die lichte details op de donkerder ondergrond maakt de illustratie interessant om naar te kijken.

Wel of geen kleur?

Is-ie af of niet? Ho, stop! Dit is een belangrijk -en daardoor erg lastig- moment in het tekenproces. Waarom? Het komt allemaal nogal nauw. Ga je te lang door, dan loop je het risico je tekening te ‘verprutsen’. Stop je te snel, dan lijkt het alsof er nog iets mist.

Kritische blik

Ik twijfelde of ik de huizen moest inkleuren. Op advies van een kritisch persoon in huis besloot ik het niet te doen. De raadgever heeft er kijk op, want hij zei: ‘wat grappig, de natuurlijke elementen hebben veel kleur en de door mensen gemaakte bouwwerken juist niet’. Ja, toen wist ik zeker dat ik de huizen geen kleurtje ging geven.

Zie hier de uiteindelijke illustratie:

foto van ingekleurde lijntekening met huizen en bomen

Illustratie op Instagram

Ik plaatste de tekening op Instagram. Altijd leuk om te zien hoeveel hartjes❤️❤️❤️ en reacties💬💬💬 dat oplevert.

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

GRATIS proefles online tekencursus

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen?
Doe dan mijn online cursus 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' via Soofos.
Soofos is een platform voor Nederlandstalige online cursussen.

Ik snap dat je vooraf wilt weten wat je koopt.
Meld je aan voor de gratis proefles en ervaar het zelf.
De proefles is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Klik op de button en meld je aan:
banner om je aan te melden voor gratis proefles van online tekencursus

Tekencursus met korting kopen?

Koop je na het doen van de proefles de tekencursus? Dan krijg je van mij 10% korting!
De korting geldt alleen ná aanvraag van de proefles.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin ontwikkelt online cursussen die jou leren tekenen en schilderen.
Hilde Reurink (eigenaar van de Schildertuin) is freelance illustrator/ontwerper.
Volg de Schildertuin ook op social media:
Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje