Auteur Hanny Kuijer bracht onlangs haar eerste boek uit: Heerlijk schrijven.
Ik maakte de illustraties en het ontwerp van de cover.
Toen ik Hanny vroeg waar ze tegenaan liep in het ontwerpproces van haar boek, antwoordde ze:

Het lastigste vond ik de boekomslag, om te kiezen wat daar op moet staan.

En daar heeft ze natuurlijk een punt, want de cover is het visitekaartje van je boek. De omslag bepaalt zelfs grotendeels of een potentiële klant het boek koopt.
In dit artikel lees je het verhaal achter de boekomslag van het boek Heerlijk schrijven.

staand boek met op de voorkant de vraag: wat zet je op de cover van je boek?

Waar vind je afbeeldingen voor je boek?

Hanny, oprichter van EnerVie Schrijfatelier, schreef haar eerste boek: een laagdrempelig werkboek over creatief dagboekschrijven. Ze wilde heel graag tekeningen bij de tekst hebben. Via Google Afbeeldingen zocht ze naar illustraties die bij de sfeer van haar boek pasten. En zo vond Hanny deze pentekening van mij:

illustratie handlettering Zwolle

Samenwerken met een illustrator

Dát was de stijl die ze zocht. Ze klikte door op het plaatje en kwam op mijn weblog terecht. Hanny mailde me met de vraag of ik de illustraties voor haar boek wilde maken én het ontwerp van de cover. Een boek illustreren stond bovenaan mijn droom-opdrachten-lijstje;) …dus je snapt wat mijn antwoord was.

Tijdens een leuk en informeel kennismakingsgesprek, vertelde ze me over haar boek. We praatten ook over de illustraties die ze wilde. Een week later stuurde ik haar mijn offerte voor de opdracht. Ze ging akkoord en ik kon aan de slag.

De samenwerking verliep soepel, we zaten vaak op één lijn en we vulden elkaar aan. Auteur Hanny dacht actief mee over de illustraties, haar ideeën vormden de basis voor mijn tekenwerk. Gelukkig was er ook genoeg ruimte voor mijn eigen creativiteit. Samen bedachten we zes mooie afbeeldingen, voor elk hoofdstuk één. Het ontwerpproces ging vlot…tot de zomervakantie aanbrak.

Inspiratie voor het coverontwerp

Na de zomer hoorde ik een tijdje niets van Hanny, dus vroeg ik haar of ze al had nagedacht over de omslag. Ze voelde de urgentie van een goede cover, maar durfde geen knoop door te hakken. Tijdens haar vakantie had ze ter inspiratie andere boekcovers bekeken. Ze mailde me vervolgens afbeeldingen van boekomslagen die haar aanspraken. Door die voorbeelden had ik een duidelijke richting voor het ontwerp.

Toen mijn illustratie voor het vijfde hoofdstuk klaar was, wist Hanny zeker dat ze díe graag op de voorkant wilde hebben. Deze dame zou de cover gaan sieren. Ter decoratie nog wat schrijfgerei om haar heen, een kop koffie erbij. Haar gespreide armen wijzend naar de titel van het boek. Zie je het plaatje al voor je?
Het basisidee was er, nu kon ik Hanny’s ideeën vorm gaan geven.

illustratie van vrouw in kleermakerszit

Handlettering titel voor het boek

Bij een boek over dagboekschrijven dacht ik meteen aan blauwe schrijflijntjes. De lijnen lopen door van de voorkant tot aan de achterflap, zodat het één geheel is. Ik scande gerecycled papier in als achtergrond. Eromheen maakte ik een witte rand, die doorloopt over de rug. De tekst op de rug valt goed op als het boek in de kast staat. Ook op de achterflap zie je die witte rand weer terug. Het wit geeft lucht aan het ontwerp, een fris contrast met de donkerder tint van het ingescande papier.

Voor de titel probeerde ik allerlei bestaande lettertypes uit, maar uiteindelijk paste een handgeschreven titel het allerbeste bij het boek. De letters van de titel schreef ik iets buiten de lijntjes, als symbool voor de vrijheid van het creatief dagboekschrijven.

En dit is hem dan, de voorkant van het boek:

ontwerp cover boek Heerlijk schrijven

Natuurlijk ontwierp ik ook de achterflap van het boek:

ontwerp achterflap boek Heerlijk schrijven

Boekpresentatie Heerlijk schrijven

Hanny is ontzettend blij met de boekomslag (en ik ook), het past precies bij haar eerste uitgave. Ter afsluiting van de opdracht nodigde ze me uit voor haar boekpresentatie. Ik mocht vertellen over onze samenwerking, over mijn werkproces, de illustraties en het coverontwerp. Spreken in het openbaar is niet mijn grootste hobby, ik was dan ook behoorlijk zenuwachtig voor dit ‘optreden’😟. Gelukkig was de presentatie een succes en ik vond het heel bijzonder om erbij te mogen zijn.

Ik heb deze opdracht met ontzettend veel plezier gedaan, het smaakt absoluut naar meer! Ben jij zelf auteur en zoek je nog een illustrator voor je boek? Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden.

Benieuwd geworden naar het boek van Hanny? Je kunt het bestellen via bol.com.

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

GRATIS proefles online tekencursus

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen?
Doe dan mijn online cursus 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' via Soofos.
Soofos is een platform voor Nederlandstalige online cursussen.

Ik snap dat je vooraf wilt weten wat je koopt.
Meld je aan voor de gratis proefles en ervaar het zelf.
De proefles is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Klik op de button en meld je aan:
banner om je aan te melden voor gratis proefles van online tekencursus

Tekencursus met korting kopen?

Koop je na het doen van de proefles de tekencursus? Dan krijg je van mij 10% korting!
De korting geldt alleen ná aanvraag van de proefles.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin ontwikkelt online cursussen die jou leren tekenen en schilderen.
Hilde Reurink (eigenaar van de Schildertuin) is freelance illustrator/ontwerper.
Volg de Schildertuin ook op social media:
Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje