tekening van oudere man met hoedje

Gezichten tekenen van oude mensen is best moeilijk. Zeker voor beginnende tekenaars. Wil jij portretten leren tekenen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Lees en kijk mee hoe ik een oudere man teken met balpen.

Iedereen kan tekenen

Wil je dolgraag leren tekenen, maar ben je bang dat je er niets van bakt?
Ik ben ervan overtuigd dat IEDEREEN kan tekenen, tenminste… als je:

  • echt gemotiveerd bent het te leren
  • de tijd neemt om te oefenen, veel 'vlieguren' maakt.

STAP 1: inspiratie

Bekijk eerst mijn Pinterest bord voor inspiratie.

STAP 2: kenmerken

Maak dan een lijst met kenmerken van oudere gezichten. WAT maakt nou dat oude mensen er zo eh…oud uitzien? Is het hun haar, de ogen of misschien de mond?

STAP 3: video

Bekijk daarna mijn timelapse video (je vindt deze onder ‘Filmpje’, iets verderop). Hierin zie je hoe ik een oude man teken met balpen. Ik gebruik geen potlood en geen gum. Zo dwing ik mezelf niet al te perfectionistisch te werken.

STAP 4: tekenmateriaal

Pak tekenpapier (mag ook printpapier zijn) en een balpen.

STAP 5: gezichtsvormen

Teken met balpen een paar verschillende gezichtsvormen op je papier. Bijvoorbeeld een ovaal, een rond gezicht en een wat hoekiger vorm. Welke vind jij het meest geschikt voor een portret van een ouder persoon?

STAP 6: ogen, neus, mond

Vul een gezichtsvorm in met ogen, neus, mond, wenkbrauwen en oren. Het gaat erom dat je ze op de juiste plek tekent. Maak je nu nog niet druk om de details. Teken alleen de basisvormen van de ogen, neus, mond, wenkbrauwen en oren.

STAP 7: haar en accessoires

Teken daarna met grove lijnen haar/baard/snor en accessoires (zoals hoed of sieraden). Ook nu teken je nog niet al teveel details.

STAP 8: details gezicht

Dit is het moment dat je details gaat tekenen in het gezicht. Voeg hiervoor lijnen toe aan de grove tekening, bijvoorbeeld oogleden, tanden, rimpels. Kijk hiervoor nog even op je lijst met kenmerken. Bedenk hoe je het portret oud maakt. Ga net zolang door tot het gezicht op hoge leeftijd is.

Filmpje

Ik kan hele verhalen schrijven over het tekenen van oude gezichten (met karakter). Het is een cliché, maar wel waar: een beeld zegt vaak meer dan woorden. Je wilt ZIEN hoe je begint met tekenen. In welke volgorde teken je een portret? Waar plaats je de ogen, neus en mond? En hoe teken je eigenlijk rimpels?

Ik maakte een timelapse video waarin ik een oude man teken. Deze man is gebaseerd op een foto uit het prachtige boek 1000 ON 42ND STREET van fotograaf Neil Selkirk. Dit boek staat bomvol paginagrote portretten. Echt een aanrader als je graag mensen wilt leren tekenen.

Zelf aan de slag!

Heb je voldoende inspiratie?
En sta je te popelen om zelf oudere gezichten te tekenen?
Volg dan het stappenplan uit dit blogartikel en ga aan de slag.

Veel tekenplezier!

Misschien vind je dit ook interessant:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje