ingekleurde pentekening van een woonkamer

Houdt jouw perfectionisme je tegen om te gaan tekenen?
Daag jezelf dan uit om zo snel mogelijk te tekenen. Zet een timer op 10 minuten, begin en zie hoever je komt. Fineliner is hiervoor het ideale tekenmateriaal. Niet eerst schetsen met potlood, maar direct tekenen met pen. In een losse, schetsachtige tekenstijl.

Wil jij ook graag (leren) tekenen met fineliner?
Lees mee en zie hoe ik in 5 stappen deze woonkamer teken.

Stap 1: Opzet grote lijnen met fineliner

foto van  fineliner schets woonkamer

Ik teken graag interieurs in een speelse, beetje slordige stijl. Omdat fijnschrijvers zo soepeltjes over het papier glijden zijn ze perfect om mee te schetsen. Ik gebruikte geen liniaal, geen potlood en geen gum voor deze pentekening.

Eerst schets ik met fineliner (dikte 0.3 mm) de grote lijnen van de woonkamer op papier. Dit doe ik zo snel mogelijk, ongeremd en zonder me te storen aan foutjes. Gaat een lijntje scheef? Dan schets ik er gewoon nog een keer overheen. Weg met dat perfectionisme, gewoon lekker tekenen!

PS Je ziet dat ik een foto als voorbeeld gebruik. Ik teken graag met referentiemateriaal, dat geeft houvast. Deze foto komt uit een woonreportage van het tijdschrift Margriet.

Stap 2: Details tekenen met dunne fineliner

zwart-wit pentekening van een woonkamer

Na de eerste grove opzet is het tijd voor de kleine (maar belangrijke) details. Dit doe ik met een veel dunner pennetje (fineliner dikte 0.05 mm).

De patronen op de kussens, de letters op de stapel boeken, de invulling van de schilderijtjes. Ik voeg houtstructuur toe aan de stoelen en de vloer.

Oh ja, het uitzicht uit het raam...de huizen op de foto vind ik niet zo mooi. Maar dat is het leuke van tekenen: alles wat je bedenkt kun je tekenen. Dus verving ik het appartementengebouw door een boom. En die stapel boeken lagen op de foto onder de cactus. Ik verschoof ze wat naar rechts.

Stap 3: Pentekening inkleuren met brush pennen

foto van pentekening woonkamer die wordt ingekleurd met brush pennen

Bij deze stap beken ik kleur. Ik hou zelf erg van pentekeningen in zwart-wit en ben niet zo gek op inkleuren. Toch 'vroeg' dit plaatje om kleur, ik kwam er niet onderuit.

Met brush pennen kleurde ik de meubels en de planten in. Ik hield het kleurenpalet sober met groen, bruin, grijs, zwart, goud en wat rode accenten.

Ik bracht alvast wat schaduw aan door 2x over een gedeelte te kleuren.

Stap 4: Kleurpotlood voor achtergrond

foto van pentekening woonkamer die wordt ingekleurd met kleurpotlood

De kleuren van mijn brush pennen zijn te fel voor de achtergrond (muren, vloer en boom). Bovendien vind ik viltstift niet zo geschikt voor het kleuren van grote vlakken. Daarom kleur ik de achtergrond met kleurpotlood in.

Hoe harder je op een kleurpotlood drukt, hoe donkerder de kleur. Voor een intensere kleur kun je ook vaker over eenzelfde gedeelte kleuren.

Stap 5: Schaduw toevoegen aan tekening

Tenslotte wil ik mijn kamer wat realistischer maken. Dat doe ik door schaduw toe te voegen.

Ik kijk goed naar de foto: waar zijn de donkerste gedeeltes van de kamer? En waar valt het licht naar binnen?

Voor de schaduwen gebruik ik zowel kleurpotlood als brush pennen.

ingekleurde pentekening van een woonkamer

Nu jij!

Ga de uitdaging aan met jezelf:

  • leg je tekenspullen klaar
  • kies een afbeelding van een woonkamer
  • zet de wekker/stopwatch/timer op 10 minuten
  • teken zo snel mogelijk de kamer na met fineliner
  • zie hoever je komt binnen 10 minuten

Durf jij?

Wat zijn fineliners?

De fineliner (heet ook wel fijnschrijver) is een soort dunne viltstift. Je kunt er ontzettend precies en gedetailleerd mee tekenen. Interieurontwerpers, -stylisten en architecten gebruiken fineliners vaak om plattegronden te tekenen.

Met een fineliner teken je lijnen die een stabiele dikte hebben. Bij fijnschrijvers weet je waar je aan toe bent, de lijn is altijd even dik. Fineliners zijn te koop in verschillende lijnbreedtes.

Welke fineliner kies je?

Voor deze tekening gebruikte ik fineliners van het merk STAEDTLER. Maar er zijn meer goede merken, zoals: Micron, Faber Castell en Tombow. Webwinkel Post en Papier probeerde verschillende fineliners uit.

Dit zijn wat duurdere pennen, maar dan heb je ook goede kwaliteit.

TIP: koop een paar verschillende merken fijnschrijvers en test uit welke tekenpen jij het fijnst vindt werken.

EXTRA tip: koop een watervaste fineliner. Je kunt dan probleemloos over je pentekening heen kleuren zonder dat je de inkt uitveegt.

Misschien vind je dit ook interessant:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje