foto van echte bloesem en nagetekende versie met tekenmateriaal

Elke dag tekenen. Wat levert die creatieve gewoonte je eigenlijk op? Ik zocht het voor je uit en ontdekte dat het loont om vaker dat tekenpotlood op te pakken. In deze blogpost vind je 5 voordelen van dagelijks tekenen.


Voordeel 1: verbeter je tekenskills door dagelijks tekenen

Als je iets heel vaak doet, word je er steeds beter in. Maak elke dag een tekening en voel je potlood bij tekening nummer 10 een stuk soepeler over het papier glijden dan bij tekening 1. Je lijnen worden zekerder, misschien durf je zelfs direct met fineliner of balpen op het papier te tekenen. Of je merkt dat je probeert meer diepte in je tekenwerk aan te brengen met licht en schaduw.

Wanneer je vaker tekent ontstaat er ruimte om te experimenteren met tekenmaterialen, -technieken en tekenstijlen. Durf je perfectionisme los te laten en geef jezelf de vrijheid om je te ontwikkelen op creatief vlak. Zo vergroot je je tekenvaardigheden.

abstracte illustratie in pastelkleuren


Voordeel 2: elke dag tekenen vergroot je zelfvertrouwen

Dagelijks tekenen vergroot je zelfvertrouwen. Want als je een nieuwe goede gewoonte aanleert en het volhoudt, geeft je dat een goed gevoel. Je bewijst hiermee dat je een doorzetter bent. Wees trots op jezelf! Je nieuwe zelfvertrouwen werkt ook door op andere vlakken in je leven.

illustratie van een cactus in een pot


Voordeel 3: minder stress als je tekent

Tekenen vermindert stress. Als je tekent is er minder ruimte in je hoofd voor andere zaken. Je denkt hierdoor even niet aan de dagelijkse sleur. Of aan wat je allemaal nog moet doen. En zo zorgt tekenen voor ontspanning.


Voordeel 4: verbeter je geheugen door vaker tekenen

Alles wat je tekent onthoud je beter. Dat komt doordat je er actief mee bezig bent. En omdat je heel aandachtig kijkt naar hetgeen je wilt (na)tekenen. Want tekenen is vooral heel erg goed kijken naar de wereld om je heen. Dat je geheugen verbetert ervaar je als je elke dag tekent.

Je kunt jezelf ook trainen in het tekenen vanuit je geheugen: maak een ‘mentale foto’ van iets dat je ziet en probeer dat beeld later op de dag nogmaals op te roepen. Doe dit een paar keer en teken vervolgens het beeld wat je hebt onthouden. Deze techniek moet je vaker oefenen om het goed onder de knie te krijgen, maar het is zeker de moeite waard!


Voordeel 5: creatiever denken door dagelijks tekenen

Elke dag tekenen dwingt je tot het bedenken van nieuwe onderwerpen. En dat maakt je creatiever. Je hoeft echt niet af te haken als je jezelf niet creatief vindt, want je zult al snel merken dat inspiratie overal is. Alleen al dichtbij, in je eigen huis of tuin, is er zoveel wat je kunt tekenen. Hoe vaker je tekent, hoe meer oog je krijgt voor mogelijke onderwerpen.

illustratie van verzameling getekende bloemen


Daarom elke dag tekenen

  • Tekenskills verbeteren
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Stress verminderen
  • Geheugen verbeteren
  • Creatiever denken

Stuk voor stuk goede redenen om dagelijks te gaan tekenen, toch?
Denk jij nou ‘Ik wil nog meer lezen over dit onderwerp?’
Ik schreef er een heel boek (e-book) over: Elke dag tekenen voor uitstellers.

Eerst lekker lezen en daarna zelf creatief aan de slag met tekenen. Liefst elke dag!

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje