foto van stapel boeken over handlettering

Handlettering, wil jij dat graag zelf leren? Koop er een boek over en verdiep je in het tekenen en schilderen van letters. Weten welke titel je het beste kunt kiezen? In deze blog vind je mijn 9 favoriete boeken over handlettering. Leg je tekenmateriaal maar vast klaar!

In deze post staan gesponsorde links*

Hand Lettering Ledger, Mary Kate McDevitt

Het boek Hand Lettering Ledger is een werkboek dat je inspireert om zelf te gaan oefenen met handletteren. Auteur Mary Kate McDevitt is een vakvrouw en dat zie je zeker terug in dit boek: ze tekende alle artwork zelf. Het is een mooi vormgegeven boek en na het doorbladeren ervan krijg ik altijd zin om zelf ook te gaan handletteren.

Het boek begint met een algemene uitleg over handlettering, welke materialen je nodig hebt, de do’s en don’ts en tips. Daarna volgen voorbeeldprojecten in 11 verschillende stijlen, waaronder: Serif (letters met schreef), Sans Serif (schreefloze letters), geïllustreerde letters en 3D letters. De gehandletterde quotes in dit boek zijn erg inspirerend.

Wel een kleine waarschuwing bij dit boek: meer dan de helft van het boek bestaat uit werkbladen, (bijna) lege pagina’s met wat tips, voorbeelden van alfabetten en ruimte om zelf te oefenen met tekenen.

 • Engelstalige uitgave, 1e druk: april 2014
 • aantal pagina's: 189
 • uitgeverij: Chronicle Books
 • ISBN: 9781452125589

foto van het boek Hand Lettering Ledger van Mary Kate McDevittBoek Hand Lettering Ledger van Mary Kate McDevitt kopen?Kalligrafie & handletteren in 15 minuten, William Paterson

Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William Paterson is een praktisch en duidelijk handboek. De schrijver brengt je de kunst van het kalligraferen én handletteren bij in lessen van elk 15 minuten. Na elke les vind je 1 of 2 gelinieerde pagina’s oefenruimte waarop je zelf kunt oefenen.

Het compacte boek (liggend A5-formaat) bestaat uit 3 gedeeltes, visueel gescheiden met kleurtjes:

 • 15 kalligrafieprojecten: in dit deel leer je de basis van kalligrafie (mooi schrijven van letters)
 • 15 lettervormen: hier leer je de basis van handletteren (tekenen/schilderen van letters)
 • 15 variaties: instructies om te oefenen met compositie, schaduw en diepte aanbrengen, tekenen van banners, speciale effecten voor letters en meer

Elk deel wordt afgesloten met een aantal voorbeelden (artwork van de auteur).

Ik vind het boek vrij zakelijk van toon, maar wel ontzettend leerzaam.
Als je op zoek bent naar een educatief boek met stap voor stap uitleg in tekst en beeld, dan is dit boek zeker een goede keus!

Auteur William Paterson is handlettering artist en logotype designer.

 • 1e Nederlandse druk: 2018
 • aantal pagina's: 208
 • ISBN: 9789463590082
 • uitgeverij: Librero

foto van het boek Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William PatersonBoek Kalligrafie & handletteren in 15 minuten van William Paterson kopen?Handlettering doe je zo! - Karin Luttenberg

Het vrolijk vormgegeven boek Handlettering doe je zo! is een speels opgezet boek voor zowel beginners als gevorderde handletteraars. Een goede keus als je een compleet en laagdrempelig boek zoekt over handletteren.

foto van het boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg

Auteur Karin Luttenberg gebruikte tijdens haar werk als grafisch ontwerper veel typografie, later ontdekte ze handlettering met pen op papier. Ze zette wat werk op Instagram en kreeg steeds meer volgers. Onder de naam Paperfuel startte ze een productlijn met o.a. posters en kaarten met daarop de voor haar typerende zwart-wit tekenstijl. Handlettering doe je zo! is haar allereerste boek.

In het boek laat Karin je stap voor stap haar werkproces zien met duidelijke foto’s en afbeeldingen. Je hebt er niet meer voor nodig dan papier, potlood, gum en fineliner. Zelf vind ik vooral de hoofdstukken over inspiratie (13 onderwerpen) en over het toevoegen van diepte en schaduw heel interessant. Ook de uitleg over hoe je goede composities maakt van woorden, hoe je 1 quote op 3 verschillende manieren kunt vormgeven en tips over het tekenen van letters in vormen (o.a. raket en cocktailglas) is waardevolle kennis. Er staan voorbeelden in hoe je handlettering combineert met illustraties, maar echt illustreren leer je niet door dit boek.

Een minpuntje vind ik dat de typische Paperfuel-stijl inmiddels erg herkenbaar is. Het gevaar is ligt op de loer dat je een soort copycat van Karin Luttenberg wordt. Maar gelukkig geeft Karin in Handlettering doe je zo! ook genoeg tips om je eigen unieke werk te maken.

 • 1e Nederlandse druk: 2016
 • aantal pagina's: 96
 • ISBN: 9789048834228
 • uitgeverij: Moon


Boek Handlettering doe je zo! van Karin Luttenberg kopen?

Meteen starten met handlettering? Koop dan dit boek met 3 Pilot handlettering/kalligrafie pennen erbij:Kleur! Brushlettering voor iedereen, Carla Kamphuis

Het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen richt zich speciaal op het schrijven van letters met een penseel of brushpen. De vormgeving is fris, vrolijk en kleurrijk. Er staat aardig wat tekst in het boek, maar de kleurrijke voorbeelden en foto’s krijgen de meeste ruimte. Dit boek is geschikt voor beginners en gevorderden.

foto van het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis

Auteur Carla Kamphuis is architect en ontdekte brushpennen toen ze een pen zocht waarmee ze schaduwen kon aanbrengen in haar ontwerpen. Die zoektocht vormde het begin van haar brushlettering-liefde. Carla schreef haar boek in een laagdrempelige en persoonlijke toon, het is net of je over haar schouder meekijkt terwijl ze aan het brushletteren is. Ik hou daar van, want ze motiveert en inspireert je om zelf ook te gaan oefenen met het materiaal en de technieken. De tekst is makkelijk leesbaar door de grote letters.

De schrijfster geeft in dit boek o.a. tips over het gebruik van kleur, blenden (mengen van verschillende kleuren) en aanbrengen van schaduw. Verder geeft ze veel voorbeelden van praktische toepassingen voor brushlettering, zoals cadeaulabels, geboortekaartjes en koffiemokken.

Heel mooi en verhelderend vind ik haar ‘bouwtekening’ van een quote. Hierin visualiseert ze hoe het in haar hoofd werkt, hoe ze denkt als ze een quote wil brushletteren.

In dit boek vind je geen lege pagina’s om zelf te oefenen, maar Carla refereert wel een aantal keren naar het oefenschrift. Dat oefenschrift kun je als los boek kopen, maar het hoeft niet. Ook zonder het oefenschrift kun je meteen aan de slag met dit kleurige boek.

 • 1e Nederlandse druk: 2017
 • aantal pagina's: 96
 • ISBN: 9789043919906
 • uitgeverij: Kosmos


Boek Kleur! Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis kopen?

Wil je het oefenboek ook kopen?Hand Lettering on the iPad with Procreate - Ideas and Lessons for Modern and Vintage Lettering, Liz Kohler Brown

Van alle boeken over handlettering die ik in deze blog review, is dit mijn persoonlijke favoriet. Het boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown richt zich specifiek op digitaal handletteren met behulp van de design app Procreate, welke je alleen kunt gebruiken op een iPad.

foto van het boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown

Maar ook als je alleen met pen en papier werkt is dit een heel bruikbaar boek, want er staan veel tips in die je analoge handlettering-vaardigheden verbeteren.

Hand Lettering on the iPad with Procreate is niet alleen een boek over digitaal handletteren, je maakt ook kennis met de basisfuncties in Procreate. De auteur Liz Kohler Brown is een bekende kunstenaar en ontwerper. Liz leert je in dit boek alle ins en outs van Procreate, zoals: werken in lagen, hoe je zelf brushes maakt, time-lapses maken en exporteren van je artwork. Andere onderwerpen die ze behandelt zijn onder meer: handletteren in vormen, bepalen van de layout van quotes, toevoegen van decoratieve elementen aan letters, schetsen uitwerken tot artwork en tips om zelf een alfabet te ontwerpen.

Als je weinig tot geen ervaring met handlettering hebt, zou ik dit boek (nog) niet kopen. Hand Lettering on the iPad with Procreate richt zich vooral op gevorderde handletteraars die hun werk willen leren digitaliseren in Procreate. Je krijgt tips hoe je je werk kunt delen op social media, hoe je je gehandletterde producten via print-on-demand kunt verkopen, hoe je kritisch naar je eigen artwork kijkt en hoe je je werk verbetert.

Voor de handlettering projecten uit dit boek heb je nodig:

 • Apple iPad
 • Apple Pencil (digitale tekenpen voor de iPad)
 • Procreate app (speciaal ontwikkeld om te tekenen op een iPad

Alles bij elkaar is dit wel een flinke financiële investering, maar dan heb je ook wat! Met Procreate kun je niet alleen handletteren, maar nog veel meer. Procreate is een digitale kist vol teken- en schildermaterialen, de creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos met deze app.

 • Engelstalige uitgave, 1e druk: sept 2020
 • aantal pagina's: 180
 • ISBN: 9781681985824
 • uitgeverij: Rocky Nook


Boek Hand Lettering on the iPad with Procreate van Liz Kohler Brown kopen?Creatief handletteren en meer - inspirerende tips, technieken en ideeën voor handletteren om prachtige kunstwerken te maken, Gabri Joy Kirkendall e.a.

Dit inspirerende boek over handlettering en kalligrafie is een samenwerking van schrijver/handletteraar Gabri Joy Kirkendall, kalligrafie artist Laura Lavender, illustrator/handlettering artist Shauna Lynn Panczyszyn en kalligraaf/illustrator Julie Manwaring. Elk van hen schreef een gedeelte van het boek:

 1. moderne kalligrafie
 2. geïllustreerde letters
 3. krijtletters
 4. creatieve lettertechnieken

foto van het boek Creatief handletteren en meer van Gabri Joy Kirkendall

Creatief handletteren en meer bevat veel inspirerende projecten die je met handlettering kunt doen. Het is een interactief werkboek met pagina’s waarop je zelf kunt oefenen met kalligrafie en handletteren.

Het leuke aan dit boek vind ik de originele toepassingen van handlettering en kalligrafie. De auteurs experimenteren met onverwachte technieken en verrassende materialen zoals borduren op textiel, letters met acrylverf schilderen op doek, tijdelijke tatoeages en handletteren op glas en met porseleinpennen.

Al bij al een geslaagd boek dat je zeker aanzet om zelf aan de slag te gaan met handletteren en kalligrafie.

 • 1e Nederlandse druk: 2016
 • aantal pagina's: 144
 • ISBN: 9789045320014
 • uitgeverij: BBNC


Boek Creatief handletteren en meer kopen?Florid and Unusual Alphabets - 109 complete alphabets, Midolle, Silvestre and others

foto van het boek Florid and Unusual Alphabets van Midolle, Silvestre and others Dover Publications gaf in mijn geboortejaar het boek Florid and Unusual Alphabets uit. In het forse boek (bijna A4-formaat) vind je 109 complete alfabetten in kapitalen (hoofdletters) en sommigen ook met kleine letters.

De alfabetten zijn ware kunstwerkjes met, zoals de titel van dit boek al aangeeft, natuurlijke elementen. Een boomstam in de vorm van de letter K, getekende (nogal schaars geklede) mensen die samen de letter N uitbeelden, een ouderwets Yachtschip als achtergrondillustratie bij de letter Y. Zomaar wat voorbeelden die je in dit boek vindt.

Als jij houdt van oude en bijzondere letters/fonts zul je smullen van dit boek, want het staat vol met gedecoreerde alfabetten met wilde dieren, draken, maar ook met Italiaanse fonts uit de 16e eeuw en de ornamentale typografie van bekende typograaf Karl Klimsch.

Dit boek is inspirerend als je zelf lettertypes wil ontwikkelen voor je handlettering projecten. Het valt onder de Dover Pictorial Archive Series, met inachtneming van de geldende voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische producten of projecten.

 • Engelstalige uitgave, 1e druk: augustus 1976
 • aantal pagina's: 90
 • ISBN: 9780486233048
 • uitgeverij: Dover


Florid and Unusual Alphabets van Midolle kopen?Letter Forms - 110 Complete Alphabets, Frederick Lambert

foto van het boek Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert

Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert is er ook weer 1 uit de Dover Pictorial Archive Series. Onder bepaalde voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische projecten.

Handig is dat alle alfabetten op alfabetische volgorde staan;). Van ‘Albertus’ (1932) tot een font met de naam ‘Zeppelin’ uit 1929. Daartussenin vind je nog 108 andere alfabetten uit allerlei periodes, vanaf de 16e eeuw tot en met 1962. Het doel van de samensteller van het boek was om een collectie van goed ontworpen complete alfabetten bij elkaar te brengen. De fonts zijn allen afkomstig van ontwerpers uit Europa en Amerika. Sommige van de alfabetten bestaan uit zowel kapitalen (hoofdletters) als kleine letters.

Dit historisch interessante referentieboek kocht ik bij een kringloop voor weinig. Ik gebruik het soms als inspiratie om op ideeën te komen voor eigen handlettering projecten.

 • Engelstalige uitgave, 1e druk: juni 1972
 • aantal pagina's: 110
 • ISBN: 9780486228723
 • uitgeverij: Dover


Boek Letter Forms - 110 Complete Alphabets van Frederick Lambert kopen?Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts, Dan X. Solo

foto van het boek Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts van Dan X. Solo

In het boek Special Effects and Topical Alphabets vind je 100 complete alfabetten, een mooi referentieboek. Ook deze uitgave behoort tot de Dover Pictorial Archive Series, met inachtneming van de geldende voorwaarden mag je letters uit het boek natekenen en gebruiken voor eigen grafische producten of projecten.

Het inmiddels vrij oude boek Special Effects and Topical Alphabets heeft een groot formaat (bijna A4). Ik kocht deze ooit in een kringloop voor weinig en ben er nog steeds blij mee. Er staan 100 bijzondere alfabetten in met namen als ‘Frankenstein’, ‘Protest’, ‘Starburst’ en ‘Jiminy Christmas’. Veel van de alfabetten bevatten naast alle hoofdletters ook kleine letters, cijfers en speciale karakters (?!&”“enzovoort).

Dit boek is een bron van inspiratie als je zelf lettertypes wil ontwikkelen voor handlettering projecten.

 • Engelstalige uitgave, 1e druk: juni 1978
 • aantal pagina's: 100
 • ISBN: 9780486236575
 • uitgeverij: Dover


Boek Special Effects and Topical Alphabets - 100 Complete Fonts van Dan X. Solo kopen?Handlettering boeken budgettip

Boeken zijn best duur, dus waarom start je je zoektocht niet eerst in de bibliotheek? Als je het een goed boek vindt, koop het dan tweedehands, bijvoorbeeld via bol.com, Marktplaats of bij een kringloop of rommelmarkt. Je moet wel wat geduld hebben voor je op deze manier een boek vindt, maar het scheelt je wel veel geld!

Meer boeken over handlettering?

Alle boeken in deze blogpost heb ik zelf in de kast staan. Sommige kocht ik nieuw, anderen tweedehands.
Buiten mijn persoonlijke selectie over handletteren zijn er nog veel meer goede, leuke en inspirerende boeken. Kijk gewoon eens online rond in de lokale boekhandels.

Ik wens je veel plezier met lezen en handlettering!


handgetekend hartje

*Je helpt mij als je via een gesponsorde link (affiliate link) een product bestelt. 💶 Kost jou niets extra’s en ik ontvang een klein percentage van de verkoop. 👩🏼‍💻 Hiermee kan ik blogs blijven schrijven en jij blijven lezen. Ik promoot alleen producten die ik zelf gebruik of waarvan ik denk dat ze jou helpen. Meer info vind je in mijn privacyverklaring.


Misschien vind je dit ook interessant:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje