De eenvoud en kracht van zwarte lijnen op wit papier. Misschien zijn kleurplaten dáárom wel zo populair. Of omdat alles nog mogelijk is. Jíj bepaalt welke kleuren je de tekening geeft. Ik teken de laatste tijd veel illustraties in zwart-wit, waarvan sommigen heel geschikt zijn als kleurplaat. Krijg je al zin om te gaan kleuren? Kijk mee in m’n kleurboek.

Kleurplaat schildpad

Voor deze illustratie werd ik geïnspireerd door een plastic speelgoedje van m’n dochter. Eerst tekende ik de vorm van de schildpad na, vervolgens voegde ik decoratieve lijnen toe. Maar ja, een schildpad eenzaam op een vel papier, da’s niet wat. Dus tekende ik er een passende leefomgeving bij: vetplanten, cactussen en stenen. En zie hem eens in z’n element rondscharrelen. Op Instagram vind je een ‘making-of’ van deze kleurplaat.

kleurplaat met schildpad en cactussen

Kleurplaat voor speel-o-theek

Voor speel-o-theek Leentje Buur in Zwolle doe ik af en toe vrijwilligerswerk. Ik houd de website bij, de Facebook pagina en ik maak illustraties. Laatst hield de speel-o-theek een open middag en ze wilden graag een kleurplaat die de kinderen dan konden inleveren voor een prijsje. Ik tekende een speeltuin met kinderen en dieren, omdat de open dag in speeltuin Assendorp Zwolle werd gehouden.

kleurplaat met spelende kinderen en dieren in speeltuin

Kleurplaat met houten poppetjes

Ze lijken wel wat op matroesjka’s (in elkaar passende Russische houten poppen), deze decoratieve poppetjes. Het verschillende formaat en uiterlijk van de poppen staat symbool voor de verschillen tussen mensen. ‘Just be you’, wees gewoon jezelf. Iedereen is anders en dat mag je laten zien. Deze kleurplaat tekende ik met zwarte fineliner op papier.

kleurplaat met decoratieve poppen

Kleurplaat met verzameling dingen

Deze tekening maakte ik vorig jaar terwijl we op vakantie waren. Een verzameling willekeurige ‘dingen’ waaronder heerlijke ijsjes en decoratieve bloemen. de stipjes her en der maken een geheel van de losse tekeningen. De illustratie kan ook als dessin op bijv. stof gebruikt worden.

kleurplaat met verzameling getekende dingen

Kleurplaat espressomachine

Onderstaande tekening maakte ik n.a.v. een foto in een tijdschrift. Als kleurplaat is-ie ook heel geschikt. Welke kleur zou jij dit espresso-apparaat geven?

kleurplaat met espressomachine

Lees ook:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

GRATIS proefles online tekencursus

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil je zelf graag leren tekenen?
Doe dan mijn online cursus 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' via het Nederlandstalige platform Soofos.

Ik snap dat je vooraf wilt weten wat je koopt.
Meld je aan voor de gratis proefles en ervaar het zelf.
De proefles is vrijblijvend en verplicht je tot niets.
Klik op de button en meld je aan:
banner om je aan te melden voor gratis proefles van online tekencursus

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin ontwikkelt online cursussen die jou leren tekenen en schilderen.
Hilde Reurink (eigenaar van de Schildertuin) is freelance illustrator/ontwerper.
Volg de Schildertuin ook op social media:
Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje