potloodtekening van statig huis

Tekenen maakt me gelukkig! Het geeft zo’n voldaan gevoel als een tekening af is. Aan het woord is Yvonne Janssen, een bevlogen hobby-tekenaar. Hoe leerde zij tekenen? Met welke materialen werkt ze het liefst? En waar haalt ze inspiratie vandaan?

Ik leerde Yvonne een paar jaar geleden kennen als cursist van mijn online tekencursus. Daarna bleven we elkaar af en toe mailen. Zo kwam het dat ik haar interviewde over tekenen. Lees je mee?

Eerste tekening

Yvonne (1953) tekent al haar hele leven. Haar tekenverhaal begon toen ze als 3-jarige een krabbel tekende waarin haar ouders een varkentje zagen. Trotse papa en mama waren buiten zichzelf van plezier om dat eerste kunstwerk van hun dochter. Die aanleg voor tekenen had Yvonne niet van een vreemde, ze vertelt: ’Mijn moeder was mijn grote voorbeeld, ik wilde net zo goed tekenen als zij.’

Moeder stimuleerde kleine Yvonne om te tekenen. Ze zorgde er ook voor dat haar dochter voldoende tekenmateriaal had. Haar vader hield van de illustraties van Saul Steinberg en had een boek met tekeningen van Henri Matisse. Yvonne bladerde daar vaak in.

De magie van tekenen

De liefdevolle support van het thuisfront legde Yvonne geen windeieren: op de lagere school was ze één van de betere tekenaars. Yvonne: ’Het kostte me in die tijd geen moeite om iets te verzinnen om te tekenen. Tekenen had voor mij iets magisch. Het was een manier om een eigen wereld te creëren en om te ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid.’

Keerpunt

Yvonnes enthousiasme voor tekenen hield aan tot de 4e klas (nu groep 6), het jaar waarin ze voor het eerst huiswerk kreeg. Yvonne vertelt: ‘Ik had geen tijd meer om te tekenen en geen inspiratie. Mijn moeder vond dat jammer. Inmiddels kon ik goed lezen en werd dat mijn grote hobby.’

Verdween het tekenen vanaf dat moment uit je leven?
Y: ‘Niet helemaal, ik bleef af en toe tekenen. Dat weet ik door de schetsboeken die ik nog uit die tijd heb. En in de eerste klas van de middelbare school won ik een tekenwedstrijd.’

Mensen tekenen

Yvonne vervolgt: ‘Toen ik een jaar of 14 was volgde ik een cursus portrettekenen bij Artibus in Utrecht. Er was een model en we tekenden met houtskool op papier, dat tegen een ezel was geplakt. Ik heb toen goed portretten leren tekenen. Op mijn negentiende werd ik toegelaten tot de Kunstacademie, maar na een half jaar ben ik gestopt. Ik heb daar wél veel geleerd.’

Weinig inspiratie

Bleef je wel doorgaan met tekenen?
Y: ’In de jaren daarna maakte ik sporadisch een tekening. Ik was nooit actief op zoek naar een onderwerp om te tekenen, maar soms zag ik iets, bijvoorbeeld in een televisieprogramma, dat me inspireerde om te tekenen. Ik wachtte altijd tot ik in de stemming was om een tekening te maken. Maar die momenten kwamen niet vaak voor, behalve tijdens vakanties. Nu weet ik dat ik uitgerust moet zijn en niks aan mijn hoofd hebben voordat ik zin krijg om een tekening te maken.’

Weer plezier in tekenen

Yvonne vertelt verder: ‘Na mijn pensionering, een paar jaar geleden, pakte ik het tekenen weer actief op. Ik zocht online naar informatie over het maken van stempels.

afdruk linoleumstempel van kraai in zwart-wit

Toen vond ik het blogartikel van jou, Hilde, waarin stond hoe je dat moest doen. Zo kwam ik op je website terecht en vervolgens ben ik je online cursus Leren Tekenen met Lef en Plezier gaan doen. Ik vond de opdrachten leuk en ik kreeg er inspiratie door.’

Dit zijn een paar tekeningen die Yvonne tijdens de cursus Leren Tekenen met Lef en Plezier maakte:

tekening van een fiets

tekening zwart silhouet van huis met witte lijnen voor inrichting

5 x een kat, getekend in verschillende stijlen

Vragen over tekenen, stijl en inspiratie

Na het persoonlijke tekenverhaal van Yvonne is het tijd voor wat verdiepende vragen over materiaalgebruik, tekenstijl en inspiratiebronnen.

Hoe heb je precies leren tekenen, Yvonne?
Y: ‘Vooral door het heel erg veel te doen. En door dingen na te tekenen.’

Hoe omschrijf je jouw eigen tekenstijl?
Y: ‘Figuratief en klare lijn.’

potloodtekening van kat

Hoe kom jij op ideeën voor nieuwe tekeningen, waardoor laat je je inspireren?
Y: ‘Door te speuren in tijdschriften, in kranten en op tv naar afbeeldingen, die mij aanspreken. Op tv volg ik documentaires over kunstenaars. Sinds 2020 heb ik een museumjaarkaart en bezoek ik musea. Ik koop boeken over kunstenaars die mij aanspreken. Ik ben vooral geïnteresseerd in moderne kunst, zoals van Steinberg, Picasso en Matisse. Ik denk dat mijn tekeningen vooral geïnspireerd zijn door het werk van Matisse.’

Met welk materiaal werk je het liefst?
Y: ‘Met potlood op papier.’

Hou je van kleur in je tekenwerk?
Y: ‘Ik houd het liever bij zwart-wit.’

Teken je elke dag?
Y: ’Ik probeer sinds een paar jaar iedere dag te tekenen. Dat lukt niet altijd. Ik vind het nog steeds moeilijk een onderwerp te vinden. Het komt niet vanzelf, zoals toen ik klein was.’

Heb je een vast moment op de dag dat je tekent?
Y: ‘Ik teken meestal ’s middags, omdat ik dan meer rust heb.’

foto werkplek tafel tekenaar

Heb je een vaste plek in huis waar je tekent?
Y: ‘Ik heb een atelier ingericht op de eettafel. Daar staan mijn tekenspullen en die ruim ik niet op. We eten tegenwoordig op de bank.’

Teken je ook weleens beroepsmatig of is het puur een hobby voor jou?
Y: ‘Onlangs heb ik in opdracht een geboortekaartje getekend, maar ik zie het tekenen als iets voor mijzelf.’

Waarom teken je graag?
Y: ‘Als ik een tekening heb gemaakt voel ik me gelukkig en voldaan. Dat gevoel heb ik niet, nadat ik bijvoorbeeld een computerspelletje heb gedaan. Ook tijdens het tekenen voel ik me fijn.’

Heb je nog tips voor lezers die graag willen leren tekenen?
Y: ‘Ik zou een teken- of schildercursus gaan volgen. En daarnaast proberen zoveel mogelijk te tekenen. Wanneer ik veel teken, ga ik beter tekenen. Dat vind ik prettig. Wachten tot je inspiratie krijgt werkt niet, althans niet voor mij.’

Dankjewel Yvonne, voor jouw inspirerende tekenverhaal!


lijntekening met hand die bloem tekent

Misschien vind je dit ook interessant:

______________________________________________________________________________________________________________________________________

banner gratis proefles online tekencursus

Online tekencursus

In 'Leren Tekenen met Lef en Plezier' begeleidt illustrator Hilde je door de wondere wereld van het tekenen. Deze tekencursus motiveert je om (weer) te beginnen.

Laat je perfectionisme los en heb plezier!

Klik op de button en doe de gratis proefles (les 4).

______________________________________________________________________________________________________________________________________

afbeelding cover tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstelllers'

Elke dag tekenen voor uitstellers | eBook over tekenen

Het tekenboek 'Elke dag tekenen voor uitstellers' is een praktisch eBook dat je helpt om van tekenen een creatieve gewoonte te maken.

Ga de uitdaging aan en maak 31 dagen lang dagelijks een tekening. Auteur en illustrator Hilde Reurink begeleidt, inspireert en motiveert je in een kleurrijk tekenavontuur met veel handige tekentips.

Geschikt voor beginnende én ervaren tekenaars.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

logo van de Schildertuin De Schildertuin blogt over tekenen, schilderen en creatieve inspiratie.
Leer tekenen met de online tekencursus van de Schildertuin.

logo van website ikwordillustrator.nl logo portfolio illustrator Hilde Reurink Instagram icoontje Facebook icoontje Pinterest icoontje